Raport UNICEF: Accesul la educație în timpul pandemiei, tot mai problematic
Raport UNICEF: Accesul la servicii sociale, medicale și de educație în timpul pandemiei de COVID-19, tot mai problematic. Profesioniștii de la nivel local pot veni în sprijinul copiilor și persoanelor vulnerabile.
Copiii, afectați direct de reducerea veniturilor în familie
Principalele probleme cu care se confruntă populația, în special grupurile vulnerabile, sunt pierderea locurilor de muncă și lipsa oportunităților temporare de lucru. Asta arată rezultatele celei de a treia runde a Evaluării rapide a situației copiilor și familiilor, cu accent pe categoriile vulnerabile. Evaluarea a fost făcută în contextul epidemiei de COVID-19 din România fiind realizată de UNICEF. În contextul reducerii veniturilor în familie, și copiii sunt direct afectați.
Accesul beneficiarilor la serviciile sociale este îngreunat îndeosebi de suspendarea activității unor servicii sociale destinate prevenirii separării copilului de familie. De exemplu, centrele de zi. De asemenea, de imposibilitatea deplasării beneficiarilor, din cauza reglementărilor curente. Teama personalului de a contracta virusul, precum și lipsa echipamentelor de protecție au fost și ele invocate.
Tehnologia, impact negativ asupra accesului la educație
A crescut, de asemenea, percepția că furnizarea serviciilor în educație a fost afectată. Acest lucru este explicabil prin faptul că au devenit mai vizibile problemele legate de implementarea educației asistate de tehnologie. Acest lucru e evident atât în discursul public și în mass-media, cât și prin efectele în practică ale desfășurării activităților educaționale în mediul online.
Raportul identifică în categoria grupurilor vulnerabile afectate copiii din familii care trăiesc în sărăcie și copiii de etnie romă. De asemenea, copiii care locuiesc în locuințe supraaglomerate, copiii cu dizabilități și copiii cu cerințe educaționale speciale, copiii din familii monoparentale și copiii ai căror părinți revin în țară. Si copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate și cei din familii cu risc de violență au fost afectați. De asemenea, 15% dintre respondenți îi identifică pe copiii solicitanți de azil și refugiați drept grup vulnerabil. Un procent de 18% îi identifică pe copiii neacompaniați cu statut de solicitanți de azil sau refugiați.
Autorii raportului recomandă implicarea mediatorilor sanitari și a asistenților medicali comunitari în oferirea de suport pentru persoanele cu risc medico-social ridicat. Se recomandă identificarea cazurilor cu risc ridicat, informarea cu privire la soluțiile existente, precum și distribuirea de medicamente și echipamente de protecție în comunități.
„Implementarea Pachetului Minim de Servicii la nivelul întregii țări, pe modelul testat cu succes de UNICEF în ultimii ani în 45 de comunități din județul Bacău, ar contribui semnificativ la rezolvarea acestor probleme. Echipele locale de profesioniști pot interveni activ. Pot acționa în identificarea, prevenirea și rezolvarea problemelor sociale, medicale sau educaționale pe care le au copiii vulnerabili, eficient și cu costuri reduse”, a declarat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.
UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii. Promovează supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.