NEȘTIUTELE. Româncele care au schimbat lumea. Aurora Gruescu, prima femeie inginer silvic
Sunt aproape necunoscute de cei mai mulți dintre români. În general, despre faptele mărețe ale femeilor știm mai puține. Româncele care au schimbat lumea sunt aduse săptămânal în faţa voastră la rubrica NEŞTIUTELE. Aceste femei minunate care fac parte din trecutul nostru și care au revoluţionat lumea dar, din păcate, nu și-au găsit (încă) loc în cărțile de istorie ne inspiră mereu. Româncele sunt femei extrem de inteligente. Astăzi vom vorbi despre Aurora Gruescu–prima femeie inginer silvic din lume și prima româncă intrată în Guinness Book.
Despre munca pe câmp se știa din cele mai vechi timpuri că era o muncă grea. Totuși, o făceau și femeile. Ingineria silvică în schimb era dedicată exclusiv bărbaților. Femeia despre care vă povestim astăzi s-a luptat cu discriminarea de gen și a arătat că poate fi un excelent inginer silvic. În 11 mai 2020 s-au împlinit 106 ani de la nașterea româncei care a intrat în Cartea Recordurilor.
A iubit natura de mică și a mers să studieze silvicultura
Aurora Gruescu s-a născut pe 11 mai 1914 în localitatea Oituz din judeţul Bacău. Aceasta era fiica învățătorului Chiriac Dragomir. De mică a fost pasionată de natură și le-a demonstrat tuturor apropiaților că ocrotirea mediului era cel mai important lucru pentru ea.
Aurora Gruescu visa încă din copilărie să urmeze o facultate în domeniu, ceea ce a şi făcut. În 1933 a dat examen la Facultatea de Silvicultură în cadrul Politehnicii din Bucureşti.
Ea a mers la cursuri alături de 130 de băieţi care au făcut tot posibilul să o convingă să renunţe. Influenţaţi de decanul Vintilă Stinghe, colegii refuzau să-i vorbească şi o marginalizau doar pentru că era femeie.
După căsătorie atitudinea acestora s-a transformat din ostilitate în indiferență. ”Doi ani nu mi-a vorbit colegul meu de bancă, zicea că n-are ce să discute cu o fată despre probleme care sunt ale bărbaţilor. Atunci, prejudecăţile se manifestau foarte puternic şi printre intelectuali. De-abia când am avut primul post la Casa Pădurilor Statului am simţit că sunt tratată altfel, deşi aveam un salariu mai mic decât o pensie”, afirma Aurora Gruescu într-un interviu.
O femeie care a profesat cu brio într-o meserie pentru bărbaţi
Aurora Gruescu–prima femeie inginer silvic a profesat din 1938 până în 1973, când s-a pensionat. Numele ei este legat de primul plan național de împădurire, fixat la suprafaţa de 100.000 hectare.
De asemenea a condus lucrările de combatere cu avionul a dăunătorilor din pădurile infestate din jurul Capitalei. Aurora a făcut inovaţii ce s-au confirmat, legate de lucrările de mecanizare în combaterea dăunătorilor, publicând în acest sens mai multe articole în ”Revista Pădurilor”.
A fost un inamic pentru regimul comunist motiv pentru care a fost expropriată, probabil şi datorită faptului că nu a fost niciodată membru de partid.
Doamna aceasta a fost decorată, apreciată şi lăudată
Printre excursiile realizate de Aurora Gruescu se numără și una efectuată în China, unde a făcut o bună impresie. De-a lungul carierei a primit o serie de recunoaşteri având statut de membru de onoare în mai multe organizaţii. Aurora a fost numită membru de onoare al Asociaţiei Generale a Inginerilor din România, al Ministerului Apei, Pădurilor și Protecţiei Mediului şi al Societății “Progresul Silvic”. De asemenea a fost numită şi cetăţean de onoare al oraşului Buşteni, unde avea o casă de vacanţă.
Aurora Gruescu – prima femeie inginer silvic din lume apare în Cartea Recordurilor
Aurora Gruescu a fost nominalizată de ”The American Biographical Institute” pentru titlul de personalitate a anului 1997. Aceasta a obţinut Medalia de Argint la Expoziţia filatelică binaţională România – Israel. De asemenea, a intrat în Cartea Recordurilor ca prima femeie inginer silvic din lume. Recordul i-a fost confirmat abia pe 16 februarie 2000, când a primit o scrisoare de la vicepreşedintele Societăţii ”Progresul Silvic”, dr. ing. Cristian D. Stoiculescu. Se pare că i s-a dedicat și o carte intitulată “Legământ cu taina codrilor” scrisă de ziarista Rodica Simionescu.
Ea a deschis drumul carierei femeilor în silvicultură. ”Aurora Gruescu a fost cea care a deschis şi altor femei drumul în silvicultură. Dar nu numai atât, a fost, ca inginer silvic, un specialist foarte bun. A făcut lucruri bune și și-a lăsat, astfel, amprenta peste tot pe unde a trecut”, spunea Alexandru Beldie, primul doctor în silvicultură din România.
A avut o viață impresionantă, dar nu lipsită de probleme deoarece și-a pierdut soțul foarte devreme. A locuit atât în Capitală cât și în Făgăraș. La vârsta de 59 de ani s-a pensionat și s-a dedicat exclusiv fiului său, Mircea. Dorea să îndrepte greşelile făcute până atunci ca mamă și să recupereze din timpul pierdut. Aurora Gruescu – prima femeie inginer silvicultor din lume a murit în 2005 lângă pădurea pe care a iubit-o toată viaţa și care i-a adus faima.
ŞTIRI PENTRU COPII te ţine la curent cu ultimele noutăţi. Puteţi citi aici un articol despre Astra Film Junior. Intrați pe site-ul nostru în fiecare zi pentru şi mai multe informaţii. Nu uitați să urmăriţi rubrica noastră cu româncele care au schimbat lumea şi săptămâna viitoare pentru a descoperi o nouă româncă care a făcut istorie.
Dicţionar:
Silvicultura: ştiință care se ocupă cu studiul culturii, amenajării și exploatării pădurilor; ramură a economiei forestiere care cuprinde amenajarea și protecția patrimoniului forestier