Observații solare la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad
Observații solare. Începând cu luna iulie 2020, sunteți invitați să vizitaţi Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.Odată cu inaugurarea telescopului refractor LUNT pentru observaţii solare, observatorul astronomic va fi deschis şi pe timp de zi.
Pentru început programul va fi în fiecare sâmbătă dimineaţa, între orele 10.00 – 12.00, la sediul instituţiei din str. Republicii nr. 235.
Programul de vizitare pe timp de noapte la observatorul astronomic, este în fiecare vineri seara. În luna iulie intervalul orar va fi: 21.00 – 23.00. Atât observaţiile solare, cât şi observaţiile astronomice nocturne, se vor desfăşura numai dacă condiţiile meteo sunt favorabile.
Ce este LUNT
Lunt este el mai mare telescop solar pentru public. A fost inaugurat în data de 21 iunie, la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan”. T. Această dată a fost aleasă deoarece în dimineața zilei de 21 iunie a fost observată o eclipsă parțială de soare.
„Telescopul Lunt are apertura de 152 mm și distanța focală de 900 mm. Este construit special pentru observații solare în H-alpha, cu filtru de blocare B3400. Este cel mai mare și modern telescop pentru observații solare aflat în dotarea unei instituții publice din România”, transmit reprezentanții observatorului astronomic.
Achiziția telescopului face posibilă observarea celei mai apropiate stele de Pământ, adică Soarele. „Telescopul solar Lunt este conceput în așa fel încât să observăm în condiții de siguranță cele mai fine detalii din atmosfera solară: protuberanțe, filamente și erupții solare. De asemenea, instrumentul va fi folosit pentru fotografierea suprafeței soarelui cu scopul popularizării științei și astronomiei în rândul publicului vizitator”, arată Dr. Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad.
Observatorul Astronomic din Bârlad a i făcut o descoperire de importantă în trecut. Astronomii de aici au descoperit Nova Roșie Luminoasă din Galaxia Messier 101, în urmă cu fix cinci ani.
Sursa foto : Sursa: Planetariul şi Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad