Dacă e marți, la ȘTIRI PENTRU COPII ziua începe cu o nouă fobie. Astăzi vom vorbi despre una veche și destul de întâlnită și cunoscută. Arachnophobia este frica de păianjeni, iar denumirea sa vine din greacă, unde „arachni” înseamnă „păianjen”.
Frica de păianjeni există de foarte mult timp. Oamenii se temeau mai ales de cei veninoși pe care îi asociau cu infecții și boli. În Marea Britanie s-a efectuat un studiu pentru a vedea cât de anxioși sunt oamenii atunci când se confruntă cu un păianjen. Dintr-un număr de 261 de persoane, aproape 32% din femei și 18% din bărbați s-au simțit neliniștiți, nervoși sau foarte speriați atunci când au avut de-a face cu un păianjen.
Cauzele unei fobii diferă de la o persoană la alta, în funcție de experiențele și trăirile sale. Spre exemplu, pentru unii această fobie s-ar putea să fie învățată. Dacă îi văd pe alții că se tem, este foarte probabil ca și ei la rândul lor să înceapă să dezvolte o fobie. Un alt exemplu poate fi o experiență negativă din trecut care a implicat păianjeni.
Simptome și tratament
În funcție de intensitatea fricii, cei care se tem de păianjeni pot prezenta simptome chiar și la simpla menționare a cuvântului „păianjen”. Printre simptome se numără: amețeală, pierderea controlului, dureri în piept, senzație de sufocare, transpirație. De asemenea, greața, alte tulburări gastro-intestinale și gândurile de moarte pot fi alte simptome prezente.
Din fericire arachnophobia, frica de păianjeni, poate fi tratată. Chiar dacă nu știți care este cauza fobiei, nu vă stresați cu asta. Vizita la un psiholog va rezolva această problemă, iar după aceea se va stabili care este cea mai bună metodă de tratament.
Terapia prin realitate virtuală
Tehnologia a avansat, iar asta îi ajută chiar și pe cei cu fobii. O nouă metodă foarte eficientă de a trata fobiile, arată specialiștii, este terapia prin realitate virtuală (VR). Atunci când spunem VR ne referim la o lume multi-senzorială generată de calculator. Aici oamenii „se teleportează” în fel și fel de medii unde interacționează cu obiecte și alți oameni. Este cunoscut faptul că pentru a trata o fobie, una din soluții ar fi să ne apropiem de ceea ce ne sperie. În unele cazuri acest lucru poate fi jenant, mai ales dacă mai sunt oameni în jurul nostru. Cu metoda de tratament prin realitate virtuală această grijă nu mai există.
În cabinetul specialistului va fi doar el împreună cu fobicul și calculatorul. Această metodă este eficientă chiar și pentru psihoterapeut. El va putea monitoriza comportamentul pacientului său expus la subiectul fobiei și totodată îi va putea observa reacțiile în diferite situații. Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestei metode este că tratarea se face într-un timp mult mai scurt. Totodată, condițiile de tratament sunt mult mai sigure.
„Utilizarea VR în terapia cognitiv-comportamentală pentru fobii face expunerea mai accesibilă, oferă pacienților mai multă încredere, scade timpul de tratament și crește succesul tratamentului”, spune psihologul Elizabeth McMahon din cadrul platformei de realitate virtuală Psious. De aceeași părere este și colegul ei terapeut, Michael Carthy. „Realitatea virtuală a devenit un pas incredibil între sala de terapie și lumea reală. Acesta a devenit unul dintre cele mai importante elemente ale programului meu de a ajuta oamenii să-și depășească temerile”, spune Michael Carthy.