Astăzi sărbătorim Ziua Internațională Împotriva Consumului și Traficului Ilicit de Droguri. Cu această ocazie ȘTIRI PENTRU COPII a realizat un interviu exclusiv cu psihologul Mariana Iridon, care este totodată și coordonator al Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timiș – partea I.
Puteți urmări interviul, integral, pe contul YouTube ȘTIRI PENTRU COPII.
ȘTIRI PENTRU COPII: Pe înțelesul copiilor, ce este un drog?
Mariana Iridon: Cea mai simplă definiție este: orice substanță legală sau ilegală care introdusă în organismul nostru ne modifică starea. Asta este foarte important: să înțelegem că orice substanță. Pentru că avem o gamă foarte largă de droguri legale. Să dau un exemplu, tutunul sau alcoolul care oarecum sunt tolerate social în anumite contexte. Dar faptul că acea substanță o introducem în corpul nostru și ne modifică starea, însemnând că ne modifică percepția, ne modifică capacitatea de concentrare, ne perturbă felul în care vorbim, toate acestea sunt subscrise noțiunii de drog.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cât de gravă este situația la noi în țară în ceea ce privește consumul de droguri? Cum stă Timișul în statistici?
Mariana Iridon: N-am putea spune grav. Comparativ cu alte state din Uniunea Europeană și din lume, nu stăm chiar atât de grav. Nu stăm grav pentru că la noi în țară consumul și problematica consumului a început mult târziu, după Revoluție. Dar avem un trend în creștere. Adică România începe încet, încet să crească în statistici. Dar comparativ, la nivelul Europei, România nu este printre primele state în ceea ce privește consumul. În țara noastră se consumă cu preponderență canabis. Este drogul care este consumat atât în celelalte județe cât și în Timiș. La fel, Timișul comparativ cu alte județe din țară, nu stă rău. În sensul că nu avem probleme cu drogurile injectabile, nu avem probleme cu alte tipuri de droguri, dar și în Timiș se consumă canabis. Aș spune că particularitatea la nivelul județului Timiș, oarecum la nivelul țării noastre, este faptul că începe să scadă vârsta de la care un copil începe să consume droguri. Dacă anii trecuți vorbeam de 16 – 17 ani, acum din păcate vorbim de copii sub 14 ani care încep să consume droguri. Deci, asta ar fi o particularitate care se întâmplă în ultimii ani, și în Timiș, și automat și în țara noastră.
ȘTIRI PENTRU COPII: Care e vârsta la care copiii încep să consume droguri și cu ce încep să se drogheze?
Mariana Iridon: Avem copii care au 11 ani și 8 luni și deja sunt în asistența noastră pentru probleme asociate consumului. De cele mai multe ori se începe cu consumul de canabis, combinat cu alcool sau altceva. Din păcate, nu putem să spunem că la nivelul județului Timiș este o caracteristică generală că de la 11 ani se consumă. Dar, dacă ar fi să facem o medie, 14 ani este deja oarecum vârsta de la care încep tinerii să consume.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce simte o persoană atunci când se droghează?
Mariana Iridon: Eu, ca psiholog, sunt aproape zilnic în relația cu un consumator de droguri. Aceasta este o întrebare fundamentală și pentru mine. Este important să văd ce simte un copil când consumă droguri, de ce. Pentru că drogul vine și acoperă niște nevoi. Adică vine și îl face să se simtă într-un fel cum el nu știe și nu poate să fie altfel. În funcție de drogul consumat, efectele sunt foarte diferite. Sunt o categorie de droguri care stimulează sistemul nervos central și atunci ce simte consumatorul este multă energie, multă bună dispoziție, multă agitație, efervescență, nevoie de afirmare. Dar avem și o altă categorie de droguri care inhibă sistemul nervos central și atunci tânărul respectiv este foarte tăcut. Oferă foarte multă liniște, foarte multă introspecție. Deci, ceea ce simte un consumator de droguri depinde clar de tipul de substanță pe care îl consumă și apoi depinde foarte mult de particularitățile mele ca individ. Pentru că, surprinzător, drogul vine și potențiază ceea ce eu am. Și atunci, dacă două persoane consumă același drog, s-ar putea, surprinzător, să trăiască efecte diferite, tocmai prin prisma acestor particularități de care vă spun.
ȘTIRI PENTRU COPII: Vârsta are vreo legătură cu efectele care apar în urma consumului?
Mariana Iridon: Toate studiile vin și spun că da. Cu cât este mai devreme, mai timpuriu debutul, cu atât sistemul nostru imunitar, sistemul nostru endocrin, cu atât organismul este în formare și este mult mai fragil. Așa că da, efectele sunt mult mai grave și cu consecințe pe termen lung mult mai drastice pentru un copil la 13 -14 ani decât pentru un tânăr la 25 – 30 de ani. Oarecum vârsta aduce un plus de risc pe lângă efectele în sine ale substanței și ale efectelor sociale care pot să apară. Vârsta, de cele mai multe ori, da, este un factor de risc teribil.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum se poate trata această dependență de droguri?
Mariana Iridon: Ați spun un cuvânt corect, dependență. Se vorbește despre o piramidă a consumului. Nu de la început devin dependent. Prima dată voi trece, ca consumator, prin etapa de consum ocazional, experimentez din când în când. Apoi voi urma și va deveni o obișnuință pentru mine, apoi va fi vorba de abuz și apoi va fi vorba despre dependență. În momentul în care vorbesc de dependență vorbesc deja de o tulburare, inclusiv inclusă în manualele de psihiatrie. Dependența de cele mai multe ori implică un tratament. Pe de o parte, în anumite situații medicale, pentru că orice drog duce în final și la o serie de tulburări psihiatrice, dar implică și un tratament psihologic, o recuperare psihologică. Cele două tipuri de dependență nu pot fi rupte. Degeaba tratezi medical o problemă dacă nu voi veni și cu recuperarea psihologică. Și atunci, în funcție de tipul de drog pe care îl consumă tânărul, în funcție de vulnerabilitățile lui personale, în funcție de „vechimea” de consumator, toate acestea vor da o perioadă în care are loc și poate să aibă loc recuperarea. Noi vorbim de un program individualizat de asistență, iar acel program, cum spune cuvântul „individualizat”, înseamnă în funcție de nevoile pe care tânărul le are în față. Perioada de recuperare, pașii, obiectivele, și tot ceea ce se întâmplă va fi clar individualizat. Dar cu siguranță dependența necesită tratament. Asta e important de spus.
ȘTIRI PENTRU COPII: Vânzările pe internet, deepweb, darkweb… tinerii se adaptează. Cum se adaptează autoritățile la aceste provocări?
Mariana Iridon: Noi ca instituție nu avem atribuții în această parte de trafic, de vânzări, de cumpărări. Prin prisma relației cu cei de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate care au ca atribut partea asta, știm că într-adevăr au fost momente în care consumul de așa numite „etnobotanice”, acele substanțe noi cu proprietăți psiho-active, care anii trecuți erau în magazinele de vise peste tot, într-adevăr s-a trecut în online. Oarecum comerțul s-a trecut sub o formă ascunsă. Și da, din ce știm noi, legislația vine și spune că promovarea acestor produse, publicitatea făcută oricărei substanțe susceptibilă de a avea acel efect psiho-activ, se pedepsește. Deci oarecum și instituțiile țin pasul cu trendul. Poate nu întotdeauna în același ritm, dar cu siguranță și legislația, și procedurile, și felul în care sunt abordate aceste probleme se schimbă în funcție de ce se întâmplă.
ȘTIRI PENTRU COPII: De ce se droghează copiii? Ce spun cei care vin la consiliere?
Mariana Iridon: Vă spuneam că astăzi, fiind 26 iunie, Ziua Internațională Împotriva Consumului și Traficului Ilicit de Droguri, am încheiat un proiect foarte frumos pe care l-am făcut cu partenerii locali, proiect numit „Stop joc, stop drog”. O parte a acelui proiect a vizat și un chestionar anonim care a fost aplicat elevilor care au beneficiat de acel proiect, în care am pus și noi această întrebare chiar dacă știm răspunsul. Am pus întrebarea și pentru copii. Peste 50% din copiii din proiect au spus că problemele de familie, problemele emoționale, problemele personale sunt cele care îi duc spre consum. Pe locul doi s-a aflat curiozitatea și pe locul trei anturajul. Asta este ce au spus copiii. Ca specialist vă spun și eu cam același lucru, numai formulat puțin altfel. Motivul pentru care un tânăr merge spre consumul de droguri este tocmai acea dificultate de a se regla emoțional, despre care v-am vorbit la început. Faptul că lipsește conectarea emoțională, faptul că nu i se răspund nevoilor emoționale, faptul că poate felul în care a fost crescut l-a făcut să aibă o imagine negativă despre el. Să nu se vadă suficient de bun, suficient de prezent, suficient de iubit, suficient de dorit. Îl fac pe acel tânăr să se ducă spre drog. Pentru că, într-una din întrebările dumneavoastră trecute, am spus că drogul vine practic și îmi aduce o stare nouă, o stare pe care eu nu pot și nu știu să o obțin altfel. Așa că dacă eu am probleme personale, dacă am dificultăți în familie, dacă sunt trist, dacă sunt nefericit și mă duc spre drog, și consum drog și drogul respectiv mă face mai vesel, mai bine dispus, se învață un mecanism intenționat al schimbării și atunci ori de câte ori voi fi nefericit, trist, și nu voi ști cum să rezolv o problemă, mă voi duce spre drog. Deci rămâne, cel puțin din punctul meu de vedere, ca și motivație supremă această insatisfacere, neîmplinire emoțională. Și atunci familia are rol esențial aici. Pentru că familia este cea care ar trebui să fie parte a acestui proces de maturizare emoțională a copilului.
ȘTIRI PENTRU COPII: Procentual câți dintre consumatorii minori ajung la consiliere?
Mariana Iridon: Procentual am avut sub 10% dintre cei care vin la noi erau minori. Dar avem un procent mare de elevi. Doar că în ce sens? În sensul în care mulți elevi care ajung la noi sunt deja elevi din clasa a XI-a sau a XII-a, oficial ei au trecut de vârsta de 18 ani, sunt legali. E o categorie de elevi sau studenți care nu sunt minori, dar intră în categoria adultului tânăr. Dar minori, minori am avut un procent destul de mic, tocmai prin prisma faptului că părintele ascunde o perioadă foarte lungă de timp aceste probleme de consum. Din rușine, din vinovăție, din neștiință. Și atunci până lucrurile nu escaladează teribil, până nu se întâmplă ceva foarte rău și foarte grav, de cele mai multe ori minorul nu ajunge la noi.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ați avut vreun caz în care un consumator a venit din proprie inițiativă la consiliere?
Mariana Iridon: Foarte multe cazuri. Deci dacă ar fi să spun procentual, aș spune că cel puțin în ultimii ani au venit foarte mulți din proprie inițiativă. Chiar dacă, în acea proprie inițiativă, poate a fost împins de la spate de un prieten sau de o cunoștință, dar avem un procent al celor care vin din proprie inițiativă. Și așa cum v-am spus, avem un proces mare și a celor care vin împinși de la spate de către DIICOT. Dar ce cred eu că este important? Nu e important dacă vine din proprie inițiativă sau îl aduce părintele sau îl trimite DIICOT-ul, ci e importantă etapa aia de conștientizare în care eu ca persoană consumatoare de droguri ajung în punctul în care spun „Ok, am o problemă. Și trebuie să fac ceva ca să schimb problema respectivă”.
Interviu realizat de Daiana Mitar și Miro Diaconu
Ilicit: ilegal
Adicție: dependență față de un drog
Comisură: punct de unire a două părți anatomice
Irascibilitate: stare psihică manifestată prin reacții intense, violente, agresive, ca răspuns la încordări psihice minime
Impulsivitate: tendință de a acționa sub influența primului impuls
Efervescență: stare de agitație
A inhiba: a încetini un proces fiziologic
Introspecție: analizare a propriei vieți psihice
Sursa foto: Facebook/Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timiș