EXPRESIA SĂPTĂMÂNII – A spune brașoave . Expresiile românești par foarte ciudate pentru străini, dar și pentru cei mici, de cele mai multe ori. De foarte multe ori v-ați auzit părinții sau bunicii spunând expresii ciudate și poate nu ați știut atunci la ce se refereau ei. Echipa ȘTIRI PENTRU COPII va prezenta săptămânal câte una dintre expresiile românești care ne lasă „cu gura căscată” sau stârnesc hohote de râs. De asemenea noi vom și explica aceste expresii pentru a ști de unde provin și care este înțelesul lor.
Expresia din această săptămână este „a spune brașoave”. Cei mici au auzit această expresie cel puțin o dată, dar ce înseamnă ea?
Această expresie este folosită mai des în Brașov, sau în zonele apropiate. Expresia conține un derivat din numele orașului Brașov.
Radu Paraschivescu a explicat pentru Digi24 înțelesul acestei expresii. De asemenea, el a povestit și cum a luat naștere această expresie.
„Dicționarul ne spune că o „brașoavă” este o minciună, o vorbă lipsită de temei sau o palavră, o afirmație neadevărată. Printre sinonimele brașoavei se numără și cuvinte ca invenție, născoceală, plăsmuire, poveste (…) În consecință „a spune brașoave” înseamnă pur și simplu a minți”, spune Radu Paraschivescu.
De unde provine
Expresia provine din perioada în care Brașovul devenise unul dintre cele mai mari centre comerciale. Negustorii din Brașov își lăudau excesiv marfa, exagerând adevărul.
„Accepțiunea generală este că expresia vine de la negustorii brașoveni care erau renumiți ca fiind fini comercianți, știau să își laude marfa și să convingă orice cumpărător. Se mai spune că în perioada medievală, negustorii de la Brașov știau să facă, din materiale fără valoare, tot felul de bijuterii care arătau la fel ca și cele scumpe pe care oamenii nu și le permiteau. Le vindeau ieftin, se îmbogățeau, iar cei care le cumpărau se puteau făli că au podoabe alese, deși acestea nu aveau mare valoare”, declară Irina Duduian, profesor de istorie pentru Adevărul.
Voi ați folosit sau ați auzit vreodată această expresie?