Animalele de companie pot fi clonate. Voi ați face asa ceva?
Animalele de companie pot fi clonate. Foarte multe animale sunt acum pe cale de dispariție. Unele dintre ele au dispărut și au fost uitate. Câțiva oameni de știință au reușit să învie un animal dispărut. Aflați despre ce este vorba și cum au reușit să facă asta. Acum oamenii își clonează animalele de companie.
Capra Bucardo sau Ibexul din Pirinei a fost una dintre cele patru subspecii ale caprei sălbatice iberică. Aceasta a dispărut în anul 2000. După mai multe experimente eșuate de a reînvia specia prin clonare, în anul 2003, oamenii de știință au și reușit. Astfel că s-a „născut” un specimen viu, însă, acesta a murit la 7 minute după naștere din cauza unui defect pulmonar.
Oamenii de știință au prelevat probe de țesut de la ultima femelă Bucardo care a trăit pe Pământ în 1999. Biologii au produs 439 de embrioni, dintre care 208 au fost introduși în uterul animalelor din specii apropiate.
Deși experimentul a eșuat, acesta a devenit o rază de speranță pentru oamenii de știință, iar oamenii de afaceri au profitat de această tehnologie de clonare din plin.
Animale de companie clonate
În China, o companie de biotehnologie oferă servicii de clonare a animalelor de companie. Aceste servicii costă, desigur, și pornesc de la suma de 55.000 de dolari, potrivit Reuters.
Povestea a devenit cunoscută când Juice, un câine care a jucat în peste zece filme și producții de televiziune din China, a început să îmbătrânească. Antrenorul său, He Jun, nu a fost de acord cu acest lucru, dorind ca animalul său să fie nemuritor.
He Jun a apelat la Sinogene, prima companie din China care furnizează servicii de clonare a animalelor. În anul 2017, compania a reușit să cloneze câinele, urmând ca o lună mai târziu să lanseze acest serviciu.
Mi Jidong spunea că acest serviciu este în stadiul inițial, dar plănuiește să îl extindă pentru a include și procedura de editare genetică.
Clonarea nu s-a oprit doar la acea companie. În anul 2018, un laborator din Shanghai a produs primele două clone ale unor maimuțe maccaci, relatează Mediafax.
Povestea lui Juice
În cazul cățelului, specialiștii au prelevat mostre de piele de pe abdomenul inferior al acestuia, urmând ca în câteva săptămâni să izoleze ADN – ul și să fertilizeze un ovul. Acesta a fost implantat într-o femelă beagle. Clona câinelui s-a născut și a trăit în laborator timp de o lună, după care a fost predat antrenorului. A avut loc și o ceremonie la care a participat și originalul.
Voi ce părere aveți? V-ați clona animalele de companie? Citiți ȘTIRI PENTRU COPIIpentru a afla mereu lucruri interesante.
Dicționar
ADN: component principal al aparatului genetic;
Genetică: ramură a biologiei care studiază fenomenele și legile eredității și ale variabilității;