A murit pediatrul japonez care a descoperit boala kawasaki
A murit pediatrul japonez care a descoperit boala Kawasaki, asociată coronavirusului la copii. Ce înseamnă mai exact această boală și cum a ajuns acest doctor să o descopere. Aflați în cele ce urmează.
Pediatrul japonez Tomisaku Kawasaki a descoperit un sindrom respiratoriu ieșit din comun. Această boală a primit repede numele său, iar munca sa a fost onorată de mai multe instituţii importante, printre care Academia Japoneză, Societatea Pediatrică Japoneză și Guvernul. Medicul a murit recent într-un spital din Tokyo la vârsta de 95 de ani, conform unor informații date de centrul medical care îi poartă numele.
În 1961, pediatrul Tomisaku Kawasaki a observat prima dată simptome inexplicabile la un copil de patru ani cu febra ridicată, conjunctivită, erupţii pe piele şi limba inflamată. După aceea au mai apărut încă 50 de cazuri asemănătoare, iar medicul a publicat un studiu în 1967. ”Numele original al bolii era lung. Eu niciodată nu i-am dat numele meu, dar așa i-au spus oamenii”, a explicat acesta pentru presa națională japoneză în 2017.
Boala Kawasaki este o inflamaţie generală a arterelor, care se produce de obicei la copiii de până în cinci ani. Aceasta a revenit în actualitate de curând deoarece se bănuie că are o legătură cu COVID-19. Printre simptomele acestei patologi se numără febră ridicată mai mult de cinci zile, ochii roșii, iritație sau bubițe pe piele. De asemenea, buzele, gâtul și limba sunt inflamate.Tratarea acestei boli începe cu aspirină și imunoglobulină în doze mari.
Conform Centrului de Investigații Kawasaki frecvența bolii este 90 de cazuri la 100.000 de copii în Japonia. În Europa din 100.000 de copii între 30 și 40 se îmbolnăvesc de kawasaki.
Legătura cu SARS-CoV-2?
Existența unei legături cu această boală a fost cercetată de oamenii de știință europeni din țările cu cele mai multe cazuri de coronavirus. În aprilie aceștia au făcut teste pe copiii care aveau simptome asemănătoare bolii kawasaki și au observat că aceștia au o nouă boală. Se pare că această boală numită Sindromul Multisistemic Inflamatoriu Pediatric Temporal (PIMS-TS) este de fapt asociată virusului SARS-CoV-2. Acest nou sindrom a fost studiat pe 58 de copii internați în stare gravă în spitale din Anglia. Cercetătorii au observat că majoritatea și-au revenit.
Echipa de experți nu poate afirma sigur că boala PIMS-TS a celor 58 de micuți este cauzată de COVID-19. Aceștia au observat, însă, că 45 din cei 58 aveau antecedente de infectare cu virusul și asta pentru ei nu este o coincidență în timpul pandemiei.
ȘTIRI PENTRU COPII te ține la curent cu ultimele noutăți. Citiți site-ul nostru în fiecare zi pentru mai multe informații. Vă invităm să citiţi aici un articol despre un studiu de unde reiese că relaţia copil-părinte s-a îmbunătăţit în carantină.Nu uitați să vă protejați.
Dicţionar:
Imunoglobulină: este un anticorp produs de sistemul imunitar care se găsește în lacrimi, salivă, secreții respiratorii, gastrointestinale și urogenitale