Ziua Mondială a Refugiatului. 20% dintre refugiații care ajung în România sunt minori.
În fiecare an, la data de 20 iunie, Ziua Mondială a Refugiatului celebrează curajul și rezistența a milioane de persoane forțate să își abandoneze casele din cauza conflictelor și abuzurilor asupra drepturilor omului. Unii dintre aceștia ajung și în țara noastră în căutarea unui loc care să le ofere protecție. Mai jos vă spunem despre ce înseamnă să fii refugiat și câți refugiați există pe tot globul.
Ce înseamnă „refugiat”?
Refugiatul este persoana care s-a retras spre a se adăposti și spre a găsi sprijin sau ocrotire în fața unui pericol. De asemenea, refugiații pot fi de mai multe tipuri.
Refugiat sur – place
Este persoana care nu a fost refugiat în momentul părăsirii țării de origine, dar care mai apoi a început să se teamă pentru viața sa.
Refugiat de facto
Este considerată persoana care are nevoie de protecție, din cauza condițiilor existente din țara de origine.
Refugiat pe considerente umanitare
Acest tip de refugiat se aseamănă cu cel precedent. Deși nu îndeplinește condițiile din definiția dată de Convenție (mai jos), acesta primește în mod temporar protecție și drept de ședere pe teritoriul unui stat de refugiu, pentru motive de ordin umanitar.
Refugiat prima facie
Este persoana care poate fi supus persecuției doar din cauza apartenenței la un anumit grup.
Convenția din 1951
Convenția din 1951 este un document care specifică definiția refugiatului, drepturile și obligațiile sale. De asemenea, documentul stabilește drepturi, obligații și măsuri pentru refugiați.
Câți refugiați există și de unde provin?
La finalul anului 2019, existau mai mult de 79,5 milioane de refugiați. Este cel mai mare număr de refugiați de la Al Doilea Război Mondial încoace. Și totuși, de unde vin ei?
Probabil ați auzit de războiul din Siria. La momentul actual exista aproximativ 5,6 milioane de refugiați doar din Siria. 3,6 milioane dintre ei s-au adăpostit în Turcia, iar restul sunt împărțiți între Iordan, Irak și țările europene. În 2018, aproximativ 1,4 milioane de refugiați au decis să se întoarcă înapoi în Siria. Acolo s-au lovit însă de o țară distrusă de război, fără infrastructură și servicii, și cu pericolul de a călca pe mine explozibile în orice moment.
O altă țară distrusă de conflicte și interese politice a fost Afghanistan. Având 2,4 milioane de refugiați, Afghanistan este a 2-a cea mai mare sursă de refugiați din lume. 1,4 de milioane dintre cei care au fugit ca să aibă o viață mai bună se află în Pakistan. Unii refugiați sunt deja la a 2-a sau a 3-a generație și nu au fost în Afghanistan niciodată.
Al treilea cel mai mare loc de unde au plecat refugiații este Sudanul de Sud. Aproximativ 2,3 milioane de oameni se află în acest moment refugiați în alte țări, dintre care 80% sunt femei și copii. Aproximativ 50.000 dintre copii sunt orfani sau fără însoțitor.
România primește în medie 1400-1500 de cereri de azil pe an. În anul 2018 au fost înregistrate 2140 de cereri dintre care 20% au fost depuse pentru copii. Dintre aceștia, 50% aveau vârste cuprinse între 0-6 ani. În 2019, Organizația Salvați Copiii a oferit servicii educaționale și sociale pentru 379 de copii dintre care 109 fără însoțitor. Principalele țări de proveniență a acestora sunt Irak, Siria și Afghanistan.
Cum îi putem ajuta pe acești oameni?
Organizații precum World Vision au ca scop principal ajutarea refugiaților prin donare de alimente. Începând cu 2011, aceștia au ajutat mai mult de 2,5 milioane de oameni din Siria, Liban, Turcia, Iordan și Serbia. De asemenea, au donat alimente și obiecte casnice refugiaților care au fugit din Sudanul de Sud și au oferit tratamente femeilor gravide și copiilor înfometați. Pentru a-i putea ajuta la rândul tău pe cei care nu au avut norocul să se nască într-o țară neafectată de războaie poți dona aici. Orice ajutor contează. Doar împreună putem face lumea în care trăim un loc mai primitor, indiferent de unde ești.