Mâine se va putea vedea o eclipsă parțială de Soare. Cu această ocazie va fi inaugurat și cel mai mare telescop pentru observații solare, destinat publicului din România. Partea cea mai interesantă este că pasionații de astronomie vor putea face chiar și fotografii în timpul eclipsei. De asemenea, aceștia vor putea privi prin telescop suprafața solară în orice moment al zilei. ȘTIRI PENTRU COPII vă oferă mai multe informații despre noul telescop.
Cel mai mare telescop solar pentru public va fi inaugurat în data de 21 iunie, la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan”. Telescopul are chiar propriul nume. Se numește Lunt, iar achiziția lui a fost posibilă în urma unor donații. Această dată a fost aleasă deoarece în dimineața zilei de 21 iunie va putea fi observată o eclipsă parțială de soare.
„Telescopul Lunt are apertura de 152 mm și distanța focală de 900 mm. Este construit special pentru observații solare în H-alpha, cu filtru de blocare B3400. Este cel mai mare și modern telescop pentru observații solare aflat în dotarea unei instituții publice din România”, transmit reprezentanții observatorului astronomic.
Motiv de bucurie pentru pasionații de astronomie
De acum oamenii vor putea vizita Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” și pe timp de zi. Achiziția telescopului face posibilă observarea celei mai apropiate stele de Pământ, adică Soarele. „Telescopul solar Lunt este conceput în așa fel încât să observăm în condiții de siguranță cele mai fine detalii din atmosfera solară: protuberanțe, filamente și erupții solare. De asemenea, instrumentul va fi folosit pentru fotografierea suprafeței soarelui cu scopul popularizării științei și astronomiei în rândul publicului vizitator”, arată Dr. Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad.
Eclipsa parțială de Soare din 21 iunie 2020 va fi vizibilă și din România, timp de o oră, în intervalul 8,43 – 9,14. Publicul va avea ocazia să privească în premieră eclipsa parțială de Soare cu ajutorul telescopului Lunt recent achiziționat.
Dicționar
Apertură: deschidere;
Distanță focală: distanța dintre unul din focarele principale ale unui sistem optic centrat și planul principal corespunzător;
Protuberanțe: nor de gaz incandescent care apare pe fondul coroanei solare în forma unor limbi de foc;
Filamente: formație întunecoasă care apare în cromosferă, însoțind erupțiile solare;
Erupție solară: creștere bruscă a strălucirii unei regiuni a cromosferei.