Nominalizare la Oscar pentru un documentar românesc
Astăzi ȘTIRI PENTRU COPII vă povestește despre o nominalizare la Oscar pentru un documentar românesc. Festivalul de Film de la Cracovia (Polonia) i-a adus regizorului român Radu Ciorniciuc marele premiul, The Golden Horn. Mai mult decât atât, documentarul său „Acasă, My Home” va fi luat în considerare automat în cadrul selecției Oscar.
Documentarul prezintă viața unei familii de etnie rromă care timp de 20 de ani a trăit în sălbăticia Deltei Văcărești din București. Asta până într-o zi când acest loc a devenit Parcul Natural Văcărești, primul parc natural urban din România. Locul a primit statutul de zonă protejată. Familia Enache a fost nevoită să învețe să trăiască în apartament, părăsind natura cu care au fost obișnuiți. Radu Ciorniciuc a urmărit timp de patru ani povestea lui Gică Pescaru și a familiei lui. Apoi a transformat-o într-un documentar de excepție care va apărea în curând și în țara noastră.
Juriul a explicat de ce documentarul lui a primit marele premiu: „Pentru povestea extraordinară și complexă prezentată din perspectiva copiilor din familia rromă. (…) Este foarte rar ca un documentar ca acesta să analizeze cu succes și să exploreze atât de multe aspecte importante ale condiției umane dintr-o poveste frumos povestită”, a explicat juriul Festivalului de Film de la Cracovia.
Alte premii
Documentarul „Acasă, My Home” nu este la primul premiu important, acesta fiind cel de-al patrulea. Radu Ciorniciuc a mai câștigat Premiul Special al Juriului Festivalului Internațional de Film Documentar de la Salonic, Premiul Special al Juriului pentru Imagine în competiția World Cinema Documentary la Sundance Film Festival și Marele Premiu la DOK.fest Munchen.
Criticul de film Tim Grierson a scris în Screen Daily un articol despre documentarul românesc. „În primul său demers regizoral, reporterul de investigație Radu Ciorniciuc redă un portret imersiv al membrilor familiei Enache, nevoiți să-și abandoneze casa șubredă din Delta Văcărești și să se ralieze la regulile societății, o propunere pe care o consideră profund descurajantă. Evitând orice platitudine inspirațională sau pastișă a vieții pastorale, filmul argumentează convingător că, pentru cei mai săraci, viața este dificilă indiferent de locul unde-și pun capul pe pernă”, scrie Tim Grierson.