NEȘTIUTELE. Româncele care au schimbat lumea. Ella Negruzzi – prima femeie avocat din România
Sunt aproape necunoscute de cei mai mulți dintre români. În general, despre faptele mărețe ale femeilor știm mai puține. O româncă a inventat elixirul tinereții, alta a inspirat personajul Moneypenny din seria Bond. Știați asta? Că am avut o femeie super-spion în cel de-al Doilea Război Mondial? Sau că prima femeie neurochirurg din lume, ori prima femeie arhitect au fost românce. Lista e lungă, lungă. Noi ne-am propus să le aducem aproape de voi pe aceste femei minunate care fac parte din trecutul nostru și care au schimbat lumea dar, din păcate, nu și-au găsit (încă) loc în cărțile de istorie. Astăzi vom vorbi despre Ella Negruzzi, prima femeie avocat din România și cea mai înverșunată luptătoare pentru drepturile femeilor.
Protagonista articolului de astăzi este Ella Negruzzi, prima femeie din România care a fost admisă de Barou și a devenit avocat. Știați că Ella a fondat, de asemenea, o asociație feministă în perioada interbelică? Mai multe despre ea aflați în continuare în articol.
I-a fost refuzat dreptul de a fi avocat din cauză că era femeie
Ella Negruzzi s-a născut pe data de 11 septembrie 1876, în satul Hermeziu, din comuna Trifești, județul Iași. Familia ei era una de intelectuali, tatăl ei fiind Leon C. Negruzzi, scriitor și fiu a lui Costache Negruzzi, cel pe care îl studiem astăzi la școală. Tatăl Ellei a murit pe când Ella era încă tânără. Din această cauză, de educația ei a trebuit să se ocupa academicianul Iacob Negruzzi, cel care a fondat Societatea “Junimea”.
Ella avea ambiții mari încă de mică, însă mereu s-a confruntat cu discriminarea față de femei, specifică perioadei respective. După ce a terminat liceul la Iași, tânăra Ella s-a înscris la Facultatea de Drept care, în acea vreme, era urmată doar de bărbați. Totuși, asta nu a putut să o oprească din a-și urma visul.
În 1914, cu un an înainte de a termina facultatea, Ella s-a înscris la Baroul Iași pentru a putea profesa ca avocat. Cererea ei a fost respinsă însă. Un avocat trebuia să aibă drept de vot iar în acea perioadă femeile nu aveau acest drept. După finalizarea studiilor, Ella a mai încercat să depună cereri de încă două ori. De fiecare dată a fost respinsă. Motivul? Era femeie!
S-a judecat șase ani în instanță pentru drepturile ei
Frustrată din cauza discriminării, Ella și-a căutat dreptatea în instanță. Timp de șase ani, protagonista noastră s-a luptat pentru dreptul de a profesa. Era cel mai popular subiect în acele vremuri, apărând mereu pe primele pagini ale ziarelor. Totuși, părerile erau împărțite, unii susțineau că o femeie ar trebui să aibă dreptul de a fi avocat, alții erau împotriva acestui lucru.
Finalul proceselor a fost, însă, unul fericit. Ellei i s-a acceptat cererea de admitere în Barou și astfel a devenit prima femeie avocat din România. La început a lucrat ca avocat în Baroul Covurlui, în județul Galați, iar în anul 1919 s-a mutat la București.
A luptat toată viața pentru drepturile femeilor
Asta nu înseamnă însă că nu s-a mai confruntat deloc cu discriminări din partea bărbaților. Aceste experiențe au transformat-o pe Ella într-o luptătoare pentru drepturile femeilor. Alături de Maria Baiulescu și Elena Meissner, alte două intelectuale ale vremii, Ella a fondat Asociația “Emanciparea femeii”, o asociație feministă din perioada interbelică. Această asociație avea ca scop ajutarea femeilor și, în mod special, a femeilor din zonele rurale ale țării. A înființat cercuri culturale și cămine pentru femei, iar în anul 1936 a înființat încă o asociație, numită “Frontul feminin”, care lupta pentru drepturile economice, sociale și politice ale femeilor.
Ella a fost și printre cele care au luptat pentru dreptul la vot al femeilor și pentru implicarea lor în viața politică. Aceasta a trimis în 1917 o scrisoare Parlamentului României în care cerea explicit dreptul la vot pentru femei și dreptul de a putea candida pentru poziții politice. După multe bătălii câștigate, în 1929 Ella Negruzzi s-a înscris în Partidul Național Țărănesc și a ajuns chiar consilier local în București. După o viață dusă doar pe câmpul de luptă împotriva discriminării față de femei, Ella Negruzzi s-a stins din viață, la București, pe 9 decembrie 1948.