Pandemia de COVID-19 ne-a îngrijorat și ne-a speriat pe toți. Mai ales pe mămicile suspecte sau testate pozitiv cu coronavirus. Se știe că laptele matern este foarte benefic pentru nou-născuți. Cu toate acestea, mămicile se tem să-și hrănească copiii de frică să nu-i infecteze și pe ei. Alternativa lor în aceste cazuri sunt înlocuitorii, adică laptele praf. OMS și UNICEF le încurajează însă să nu aleagă această variantă și să continue să îi alăpteze.
„Teama de transmitere a COVID-19 eclipsează importanța alăptării, iar, în mult prea multe țări, bebelușii sunt despărțiți de mamele lor după naștere, ceea ce face ca alăptarea și contactul piele pe piele să fie dificile, chiar imposibile. Toate acestea în lipsa unor dovezi concrete. În tot acest timp, producătorii de alimente destinate bebelușilor profită de această teamă de infectare pentru a promova și a distribui lapte praf gratuit și pentru a oferi sfaturi înșelătoare, sub pretextul unor donații umanitare și al faptului că sunt parteneri de încredere”, declară Patti Rundall de la Consiliul Global al IBFAN.
Laptele matern oferă mai multe beneficii decât riscuri
Din datele efectuate până în prezent reiese faptul că este foarte puțin probabil ca virusul să se transmită prin alăptare sau prin administrarea cu biberonul a laptelui matern provenind de la o mamă diagnosticată sau suspectă de COVID-19. „Beneficiile alăptării sunt mult mai numeroase decât potențialele riscuri pentru sănătate asociate acestui virus. Hrănirea bebelușului cu lapte praf nu este mai sigură”, se arată în comunicatul de presă al OMS și UNICEF.
În prezent, 41% din bebelușii de 0 – 6 luni sunt alăptați exclusiv la sân. OMS și-a propus ca până în 2025 să crească această rată până la minim 50%. Același raport arată faptul că riscul de deces al bebelușilor hrăniți exclusiv la sân este mai mic de 14 ori decât a celor care nu sunt alăptați în acest fel. Serviciile de sănătate sunt depășite în această perioadă din cauza pandemiei de COVID-19, iar producătorii de înlocuitori ai laptelui matern profită de acest lucru. Cu toate acestea, OMS și UNICEF recomandă hrănirea exclusivă a bebelușilor cu lapte matern în primele șase luni de viață și continuarea alăptării până la vârsta de 2 ani. Sau chiar mai mult, în paralel cu alte alimente nutritive și sigure.
Sistemele de sănătate nu trebuie să se lase influențate
„Marketingul agresiv al înlocuitorilor laptelui matern, în special prin intermediul cadrelor medicale la care părinții apelează cu încredere pentru sfaturi în domeniul nutriției și sănătății, reprezintă o barieră importantă ce împiedică ameliorarea stării de sănătate a nou-născuților și a copiilor din lumea întreagă. Sistemele de sănătate trebuie să se implice pentru a spori încrederea părinților în practicile de alăptare și să nu se lase influențate de producători, astfel încât copiii să poată profita de beneficiile vitale ale alăptării”, spune dr. Francesco Branca, director al Departamentului de Nutriție și Siguranță Alimentară din cadrul OMS.
Cadrele medicale trebuie să le fie alături mămicilor. „Mai mult ca niciodată, trebuie să ne întețim eforturile pentru a ne asigura că orice mamă și familie din lume beneficiază din partea unui cadru medical instruit de îndrumarea și sprijinul de care au nevoie pentru a-și putea alăpta copiii imediat după naștere”, a declarat dr. Victor Aguayo, șeful programului de nutriție al UNICEF.
Cum se face alăptarea pe perioada pandemiei
Așa cum spuneam mai sus, virusul COVID-19 nu a fost găsit în laptele matern al niciunei mame diagnosticate. Drept urmare, mămicile își pot alăpta liniștite copiii. Cu toate acestea este important ca ele să respecte următoarele reguli:
să se spele pe mâini frecvent cu apă și săpun sau să folosească un dezinfectant de mâini pe bază de alcool, mai ales înainte de a atinge bebelușul;
să poarte o mască medicală ori de câte ori intră în contact cu bebelușul, inclusiv atunci când îl hrănesc;
să folosească un șervețel când strănută sau tușesc. Apoi să îl arunce imediat la gunoi și să se spele din nou pe mâini;
să curețe periodic suprafețele și să le dezinfecteze după ce le-au atins.
Dacă mamele nu dispun de o mască medicală, ar trebui să urmeze toate celelalte măsuri de prevenire a infecției enumerate și să continue alăptarea.