Ziua Mondială a Mediului. Reciclăm împreună. Mediul înconjurător reprezintă o noțiune care se referă la totalitatea condițiilor naturale de pe Pământ, sau dintr-o regiune a sa, în care evoluează ființele sau lucrurile. Astăzi sărbătorim Ziua Mondială a Mediului Înconjurător. Cum puteți sărbători alături de ȘTIRI PENTRU COPII.
În data de 5 iunie sărbătorim mediul înconjurător. Acest eveniment este aniversat în fiecare an, începând cu anul 1972.
Această zi a fost instituită în anul 1972 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru celebrarea Conferinței „Ecologia Umană” de la Stockholm. Această zi reprezintă elementul cel mai important al „Programului pentru Mediu” al națiunilor Unite (UNEP).
Mediul înconjurător este într-o continuă schimbare. Acesta este și va fi întotdeauna foarte important.
În ultima perioadă, foarte mulți copiii au început să militeze pentru protejarea mediului înconjurător. Naomi Seibs și Greta Thunberg sunt fetele care au ieșit cel mai mult în evidență. Adolescentele încearcă să arate lumii importanță protejării mediului. Cele două au intrat într-un conflict, din cauza faptului că nu reușeau să își coordoneze părerile. Ambele încercă să facă un bine mediului înconjurător, însă fiecare în felul ei. ȘTIRI PENTRU COPII a scris despre conflictul fetelor aici.
Reciclare
Ne-am gândit cum am putea sărbători împreună acest eveniment. Dacă vă mai amintiți, în iarna anului trecut ȘTIRI PENTRU COPII a realizat un eveniment centrat pe reciclare, numit Pădurea Urbană. Mai multe detalii puteți găsi aici. Așadar, noi ne-am gândit să reciclăm fiecare câte un lucru și să realizăm un nou obiect din el. Puteți folosi orice aveți la îndemână. Nu uitați să faceți poze și să ne trimiteți.
Curiozități
Știați că o sticlă se descompune în 40.000 de ani, dacă nu este reciclată? Se poate realiza un sacou din lână din doar 25 de sticle de plastic. Prin reciclarea unei cutii de aluminiu putem economisi energia consumată de un televizor în trei ore.
Pungile de hârtie nu sunt o soluție eficientă pentru a le înlocui pe cele din plastic. Pentru a fi confecționate trebuie sacrificați copacii. Durează 7 zile ca un ziar reciclat să redevină iar ziar, iar în Marea Britanie, toate ziarele sunt confecționate din hârtie reciclabilă. Pentru fiecare tonă de hârtie reciclată sunt salvați 17 copaci.
Resturile de la mâncare și alte gunoaie produc metan. Acesta este un gaz de 20 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon. Zincul din telefoanele mobile vechi este folosit în construcția navelor, iar dacă reciclăm un recipient de sticlă, economisim energie cât să ținem aprins un bec timp de 4 ore.
Dicționar
Reciclare: prelucrare a deșeurilor în vederea refolosirii;
Eficiență: rezultate obținute în raport cu o activitate;