De Ziua Învățătorului – adaptarea la noile schimbări din educație, necesare
Ziua învățătorului este în fiecare zi. Când intră în clasă, când elevii săi învață și reușesc în viață. Când, după ani și ani retrăiesc clipele petrecute cu cei care i-au format ca oameni. De Ziua Învățătorului, Inspectoratul Școlar Județean Iași a finalizat un proiect european important. Acesta a fost centrat pe abilitarea profesorilor pentru adaptarea la noile schimbări din educație.
Dezvoltarea capitalului uman şi a cunoştinţelor acumulate în România este obiectiv general al Programului de educație, burse, ucenicie și antreprenoriatul tinerilor. E finanțat prin granturile SEE 2014-2021, 2018-ey-pmip-r2-0014 ThE SchoolS neEd ageNts of ChangE! Se materializează prin intermediul proiectelor de mobilitate ce urmăresc formarea continuă a experţilor educaţionali.
Mecanismul Financiar SEE 2014-2021 acoperă mai multe programe de finanţare. Acestea au ca scop reducerea discrepanţelor sociale şi economice şi consolidarea cooperării între statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia) și cele 15 țări beneficiare. Acestea sunt Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria. Programul are patru apeluri-pentru: mediul universitar, experți din mediul preuniversitar, VET și roma.
The Teacher as a Change Agent
În intervalul 28 octombrie – 1 noiembrie 2019, o echipă alcătuită din patru reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Iași a participat la stagiul de formare ”The Teacher as a Change Agent”. Au mai participat alături inspectori școlari din județele Neamț și Ialomița. Stagiul a fost organizat de NewSchool în Norvegia, la Oslo. Activitățile au fost centrate pe dezvoltarea unor practici didactice ancorate în noile teorii ale educației. S-a lucrat și la formarea capacității de învățare pe tot parcursul vieții. S-a urmărit crearea unor contexte formale și nonformale menite să identifice tehnici de cultivare a învățării active și a abilităților de viață independentă. Au fost dezbătute aspecte legate de creșterea motivației elevilor pentru învățătură și de importanța conexiunii reale elev-profesor în asigurarea progresului școlar.
O viziune inovativă și realistă
„Orice viziune realistă asupra educației dintr-o țară trebuie să aibă în vedere și tendințele, disfuncționalitățile constatate. Colectivele de elevi din mediul rural sunt în scădere. Sunt dificultăți în identificarea cadrelor didactice calificate care să ocupe posturile din școli aflate la distanțe considerabile față de aglomerările urbane. Sunt dificultăți în realizarea unui învățământ de calitate legate de lipsa unei infrastructuri moderne, adecvate. O viziune inovativă pe termen lung în educație trebuie să remedieze și să propună soluții personalizate pentru depășirea acestor impedimente”, a subliniat prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Iași.
Cu acest prilej au fost analizate comparativ cele două sisteme educaționale. Au scos în evidență liniile de acțiune în sensul cărora ar trebui să acționeze fiecare profesor.
La întoarcerea în țară participanții au desfășurat activități de diseminare cu profesori și elevi din aproximativ 20 de școli din județul Iași.