EXPRESIA SĂPTĂMÂNII. Expresiile românești par foarte ciudate pentru străini, dar și pentru cei mici, de cele mai multe ori. De foarte multe ori v-ați auzit părinții sau bunicii spunând expresii ciudate și poate nu ați știut atunci la ce se refereau ei. Echipa ȘTIRI PENTRU COPII va prezenta săptămânal câte una dintre expresiile românești care ne lasă „cu gura căscată” sau stârnesc hohote de râs. De asemenea noi vom și explica aceste expresii pentru a ști de unde provin și care este înțelesul lor.
Expresia din această săptămână este „a bate pasul pe loc”. Cei mici au auzit această expresie cel puțin o dată, dar ce înseamnă ea?
Expresia „a bate pasul pe loc” este folosită în foarte multe contexte, de foarte mulți oameni. Cu siguranță ați auzit-o și voi cel puțin odată de la părinți, bunici sau profesori. Expresia este folosită destul de des în zilele noastre, chiar dacă nu este o expresie nouă.
Această expresie înseamnă „a nu realiza niciun progres”, „a nu înainta într-o acțiune”, „a stagna” sau „a pierde timpul”.
Pentru a înțelege mai bine expresia vă vom spune o povestioară din care să înțelegeți ce înseamnă aceasta.
„La ora de matematică am primit o problemă destul de dificilă. Nu știam cum se rezolvă, dar nici nu căutam alte soluții. Mă gândeam la una singură și tot încercam să ajung la un rezultat. Atunci profesoara mi-a spus: „Bați pasul pe loc, gândește-te la altceva”. Am ascultat-o și într-un final am găsit soluția. Am înțeles la ce s-a referit când a spus că bat pasul pe loc, și nu, nu vorbea de sensul propriu al cuvântului, acela de a da din picior”.
Profesoara din povestioară a spus că bat pasul pe loc. Aceasta s-a referit la faptul că nu făceam progrese în rezolvarea problemei.