Una din cele mai întâlnite fobii este nictophobia, adică frica de întuneric. Într-o oarecare măsură, până la o anumită vârstă, este normal să ne temem de întuneric. Copiii mici în general sunt cei cărora le este frică de întuneric. În cazul lor este normal, însă dacă această teamă persistă se poate transforma foarte ușor în fobie. ȘTIRI PENTRU COPII vă povestește mai multe despre această fobie.
Până într-un punct, fie ca vorbim de copii, fie că vorbim de adulți, este normal să ne temem de întuneric. Ochii noștri sunt făcuți să vadă foarte bine ziua, nu noaptea. De cele mai multe ori oamenii nu se tem de întuneric în sine, ci de ce se poate întâmpla în întuneric. Copiii spre exemplu nu se tem de întuneric ci de faptul ca la ei în dulap sau sub pat se afla un monstru. În general, această frică trece o dată cu vârsta. În cazurile în care se transformă într-o fobie și se încăpățânează să rămână, lucrurile se complică puțin. Viața socială a persoanei în cauză poate fi afectată. Va evita ieșirile în oraș și orice altă alta activitate care trebuie făcută noaptea.
Cauza unei astfel de fobii este legată de o experiență negativă din copilărie. Dacă la restul fobiilor aceste experiențe sunt strâns legate de un obiect sau animal, aici lucrurile sunt puțin diferite. Orice experiență negativă întâmplată noaptea poate duce la dezvoltarea unei fobii. Fie că vorbim de un accident de mașină, o sperietură din cauza unui câine sau o pedeapsă a părinților, toate au aceleași urmări. Un alt obicei al părinților poate duce la dezvoltarea fricii de întuneric. Este vorba despre replica „Dacă nu ești cuminte, vine bau-bau”. Chiar dacă nu pare afectat pe moment de aceste cuvinte, se poate ca frica să apară seara, în momentul în care se pune la culcare. Totodată, filmele de groază sau cărțile care prezintă vampiri, vrăjitoare sau fantome, pot fi cauza dezvoltării acestei fobii.
Simptome și tratament
Când vine vorba de simptome, acestea apar atât la nivel psihic cât și fizic. Gândurile de moarte, frica de a fi atacat de monștri, refuzul de a dormi singur și intenția de a fugi când se lasă noaptea sunt câteva din simptomele psihologice. Simptomele fizice includ: transpirație, greață, dureri de cap, diaree, plâns, țipăt, respirația accelerată, tremurat, dureri în piept etc.
Partea bună în cazul acestei fobii este ca poate fi tratată. La fel ca majoritatea fobiilor, de altfel. Dacă nu este una intensă, poate fi tratată chiar pe cont propriu prin apropierea treptată de ceea ce provoacă frică. În cazul nostru, întunericul. O altă metodă care poate ajuta este comunicarea cu familia sau prietenii. Dacă va confruntați cu o frica intensă față de întuneric, cel mai bine este să-i faceți o vizită unui specialist. El va ști ce și cum trebuie să facă pentru a trece peste aceasta teama irațională.