Despre dulciuri – ce înseamnă „excesul” și cum îl putem evita. De vorbă cu specialiștii
Despre dulciuri. Ce înseamnă „excesul” de zahăr și cum îl putem evita. Când ne gândim la dulciuri ni se luminează fața. Parcă ne gândim la fericire. Știm deja că excesul de zahăr nu este bun pentru noi, însă nu putem renunța la tot ce este dulce. Ce este de făcut? Nutriționistul Simona Bogdan ne explică cât, cum și ce putem să consumăm dacă ne plac dulciurile.
Atunci când consumăm zahăr tindem să fim fericiți. Unii specialiști spun că excesul de zahar în corp produce simptome asemănătoare cu cele provocate de dependența de droguri. De aceea, toată lumea recomandă să evităm excesul de zahăr.
Dar chiar atât de nociv este zahărul în corp? Și noi am fost curioși. Așadar, ȘTIRI PENTRU COPII a vorbit cu nutriționistul Simona Bogdan, care ne-a explicat pe îndelete de ce excesul de zahăr este nociv.
Zahărul este nociv sau nu?
Ne-am întrebat dacă zahărul ne face rău. Desigur că, în cantități moderate, putem consuma. Dar de ce simțim nevoia de a mânca dulciuri?
„Alături de proteine, lipide, fiecare într-un anumit procent adecvat perioadei de viață, și particular fiecărui individ, glucidele fac parte din macronutrienții indispensabili dezvoltării creșterii și funcționării fiecărui individ încă de la naștere. Dintre organele noastre, creierul este organul care se hrănește exclusiv cu glucoză (glucide), astfel că de aici pornește necesitatea glucidelor în alimentația noastră”, ne-a explicat Simona.
Despre dulciuri. Ce înseamnă „excesul” de zahăr
Acum că știm cine (n.r. creierul) ne comandă să mâncăm zahăr, trebuie să aflăm ce înseamnă exces și cum dăunează acesta.
„Oricare dintre acești nutrienți principali în viața noastră, în exces pot ajunge să fie nociv, nesănătos și pot duce la diverse boli. Din categoria la care ne referim astăzi, și anume, glucide, zahărul este „alimentul” cel mai cunoscut, cel mai reprezentativ, disputat și dezbătut”, a adăugat nutriționistul.
Dar ce se întâmplă când exagerăm cu consumul de zahăr? La această întrebare ne-a răspuns tot nutriționistul: „Așa cum spuneam, consumul excesiv de zahăr este foarte nociv, putând provoca de la carii dentare, la tulburări de concentrare, tulburări de atenție, scăderea imunității, în perioada pubertară, acnee și nu în ultimul rând obezitate”.
„Zahărul rafinat, care se găsește în majoritatea dulciurilor din comerț, este cel care ne ridică probleme serioase, prin consumarea unor cantități necorespunzătoare sau în exces”, a declarat pentru ȘTIRI PENTRU COPII, Simona Bogdan.
Acum, chiar dacă suntem informați și știm riscurile, tot simțim nevoie de a mânca ceva dulce. Pentru această problemă, ȘTIRI PENTRU COPII împreună cu nutriționistul Simona Bogdan vine cu o soluție în ajutorul vostru.
„Dulciurile din comerț pot fi înlocuite, și este recomandat copiilor, cu fructe proaspete. Fructele asigură necesarul de glucide prin transformarea fructozei conținute. Dacă nu vă încântă această idee, putem înlocui dulciurile cu deserturi pregătite în casă”, a spus Simona.
Desert în casă
Avantajele desertului pregătit în casă sunt multiple, atât prin implicarea copiilor în realizarea acestora, ceea ce poate deveni o activitate distractivă și creativă, cât și prin controlul cantităților și ingredientelor folosite.
În casă putem pregăti o varietate mare de dulciuri, de la ciocolată de casă, înghețată, până la deserturi „complexe”.
Simona ne-a dat câteva exemple de dulciuri recomandate atât copiilor, cât și adulților: brioșe cu fructe (banana, fructe de pădure, căpșuni, zmeură, afine, etc.), crumble (aluat sfărâmat) cu fructe, fursecuri din fulgi de ovăz și fructe, tarte și budinci (migdale, cocos, alune, etc).
„Toate acestea conferă avantajul de a fi aromatizate și decorate după propriul gust și preferințe, ceea ce ne permite a adăuga experiență, ingrediente și idei noi. Această recomandare este însoțită și de aceea de a ține cont întotdeauna de cantitatea consumată. Pentru că, așa cum am mai spus, excesul, chiar și în rândul alimentelor considerate sănătoase, ne poate crea probleme”, a încheiat Simona.
Acum că sunteți informați, rugați părinții să va ajute și pregătiți propriile deserturi. Nu uitați să ne arătați și nouă creațiile voastre.
Dicționar
Nutrient: hrană, mijloace necesare traiului;
Macro: mare;
Proteine: substanțe nutritive de care corpul are nevoie și care se găsesc în produsele animale, dar și în câteva legume, de exemplu ciupercile