Ping pong cu educația sexuala în școli. Amendament la lege pentru acordul părinților
Ping pong cu educația sexuala în școli. Un amendament prin care se cere acordul părinților pentru predarea acestei discipline a fost introdus în Comisia pentru muncă din Parlament. Profesorul universitar Oana Băluţă reacţionează.
Politicienii din Romania nu reușesc să se pună de acord cu privire la o materie esențială pentru elevi: educația sexuală. Am mai scris despre subiect aici. In luna martie, deputații au adoptat un proiect de lege care prevede obligativitatea organizării în școli a unor programe pentru viață și sănătate. Aceștia s-au gândit inclusiv la educația sexuală pentru copii.
Pe 3 aprilie, președintele Iohannis a promulgat legea 45/2020 care prevedea „derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.” Iată însă că acum unii deputați s-au răzgândit. Un amendament prin care se cere acordul părinților pentru predarea acestei discipline a fost introdus acum două zile.
Ce prevede amendamentul?
Amendamentul prevede acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copilului pentru participarea acestuia la astfel de cursuri. De asemenea, amendamentul înlocuiește ”educația sexuală” cu ”educație sanitară”.
Copiii au drepturi!
“Educația sexuală obligatorie nu încalcă libertatea părinților de a-și educa propriii copii în conformitate cu credințele lor religioase. Statul trebuie să furnizeze educație obiectivă, științifică, pluralistă fără să îndoctrineze. Dacă renunțăm la caracterul științific al educației, foarte multe nu se vor putea discuta în școală deoarece lezează credințele religioase ori filosofice ale oamenilor.
Părinții sunt liberi să își educe copiii după școală, în weekend, prin urmare au acest drept de a educa potrivit convingerilor religioase”, spune profesorul universitar Oana Băluţă pe pagina ei de Facebook.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat deja în mai multe cazuri unde au fost aduse argumente comparabile cu cele invocate în România. CEDO s-a pronunțat încă de prin anii 1970, adică din secolul trecut, când Danemarca a introdus ore de educație sexuală pentru a preveni sarcinile timpurii.
Copiii nu sunt proprietatea părinților. Copiii au drepturi. Da, au drepturi care sunt integrate în legislația națională și sunt stipulate în Convenția pentru Drepturile Copilului. Au dreptul la informație științifică, obiectivă care să le ofere toate instrumentele necesare și pentru viață. De exemplu, au nevoie să știe ce este consimțământul, mai spune Oana Băluţă.
Topul rușinii pentru România
România este pe locul 1 în UE în ceea ce privește mamele adolescente. Avem cel mai mare procent de nașteri în rândul femeilor sub 20 de ani din Uniunea Europeană. E vorba de 9,9% din numărul total de nașteri, față de 2,8% media UE în 2016.