EXPRESIA SĂPTĂMÂNII. Expresiile românești par foarte ciudate pentru străini, dar și pentru cei mici, de cele mai multe ori. De foarte multe ori v-ați auzit părinții sau bunicii spunând expresii ciudate și poate nu ați știut atunci la ce se refereau ei. Echipa ȘTIRI PENTRU COPII va prezenta săptămânal câte una dintre expresiile românești care ne lasă „cu gura căscată” sau stârnesc hohote de râs. De asemenea noi vom și explica aceste expresii pentru a ști de unde provin și care este înțelesul lor.
Expresia din această săptămână este „gaură de șarpe”. Cei mici au auzit această expresie cel puțin o dată, dar ce înseamnă ea?
Expresia „gaură de șarpe” este foarte des folosită. Auzim frecvent în conversații această expresie sub diferite forme. Dar știm ce înseamnă ea?
Expresia „gaură de șarpe” poate fi folosită în mai multe contexte, însemnând același lucru, și anume, „a nu fi de găsit”, „a fi dispărut” sau „a se ascunde în locuri greu accesibile”.
Auzim „se ascunde în gaură de șarpe”, „parcă a intrat într-o gaură de șarpe”, „să-l aducă din gaură de șarpe”. Toate aceste expresii au în componență cuvintele „șarpe” și „gaură”. Există o legătură?
Ei bine, da. Ați văzut vreodată o gaură de șarpe? Ascunzișurile șerpilor sunt foarte mici și greu accesibile nouă. Acestea pot fi rotunde și foarte adânci. Uneori sunt chiar mai mici decât diametrul stăpânului (șarpelui), pentru că șarpele poate deveni flexibil când e vorba de siguranța lui. De aici și expresiile.
Vsevold Cernei a explicat pentru Publika.md de ce este folosit cuvântul „șarpe” în expresiile românești. Se pare că acest cuvânt nu apare în expresii „sub aspect biologic, ci sub aspect paremiologic, pentru că numele acestei reptile a dat naștere multor expresii plastice care îi invocă comportamentul și apucăturile”, a spus scriitorul și publicistul Vsevold Cernei.
Ați citit expresia de săptămâna trecută? Dacă nu, o găsiți aici.
Dicționar
Paremiologic: care ține de proverbe sau de studiul lor;