Ce se întâmplă atunci când Soarele devine “leneș”?
Atunci când noi suntem prea leneși să facem ceva important și preferăm să stăm doar și să pierdem timpul trebuie să suportăm consecințele. Asta poate însemna o ceartă de la părinții noștri, pentru că nu am spălat vasele așa cum am promis, sau chiar de la șefeul nostru deoarece nu ne-am făcut treaba. Totuși, ce se întâmplă atunci când Soarele devine “leneș”? Pe el cine îl ceartă? Noi vă explicăm mai jos despre faza mai puțin activă prin care va trece Soarele în perioada următoare.
În această perioadă, Soarele s-a decis să își ia o mică vacanță. A obosit de la atâtea erupții solare și de la atâta activitate energetică și s-a decis să devină puțin mai “leneș” pentru un timp. Această fază se numește în astronomie “minimum solar” și este o perioadă în care soarele înregistrează o activitate mai scăzută.
De obicei, aceste faze fac parte dintr-un ciclu. Ele vin după perioade în care Soarele este foarte activ. Putem să ne imaginăm acest ciclu ca pe un antrenament la sala de sport, unde perioada activă este perioada când Soarele face exerciții, iar perioada de “minimum solar” este perioada de repaus.
Ultima perioadă de activitate redusă a Soarelui a fost între anii 1650 și 1715. Acea perioadă este cunoscută și ca Mica Epocă de Gheață în emisfera nordică. Atunci, din cauza faptului că Soarele a decis să fie “leneș”, pe Pământ au fost înregistrate temperaturi mai scăzute.
Temperaturi mai scăzute în următoarea perioadă ?
Din cauza efectului de seră provocat de poluare, această perioadă de activitate scăzută a Soarelui nu va provoca temperaturi mai scăzute. Și dacă va dura zeci de ani această perioadă, efectele nu vor fi la fel ca cea din sec. XVII. Ba chiar, cercetătorii de la NASA au adăugat că temperaturile pe Pământ vor continua să crească. Așa că puteți sta liniștiți! Vara se apropie cu temperaturi normale!