Zăpada albă din Antarctica devine verde. Magie sau miracolul naturii?
Zăpada albă din Antarctica devine verde. Să fie acesta un act de magie sau putere umană? Ce se întâmplă pe continentul îngheţat? Aflaţi astăzi câteva din misterele naturii.
Suntem obişnuiţi să vedem la televizor sau în fotografii Antarctica toată albă şi pustie. Câteva imagini recente, vizibile chiar din spaţiu, ne arată că natura are propriile ei reguli când vine vorba să îşi arate puterea. O echipă de oameni de ştiinţă a realizat prima hartă la scară mare a algelor microscopice care de secole întregi înverzesc pe coasta Antarcticii. Aceste alge minuscule care cresc în masă fac zăpada de un verde strălucitor.
Cercetătorii au descoperit că zăpada din Antarctica şi-a schimbat culoarea din cauza modificărilor climatice şi devine verde. ”Avem acum o referinţă în ceea ce priveşte locul în care se produce înflorirea algelor şi putem vedea dacă multiplicarea acestora va spori în viitor aşa cum sugerează estimările”, a declarat Matt Davey, cercetător la Facultatea de Ştiinţe ale Plantelor din cadrul Universităţii Cambridge, pentru elespanol.com
Cercetătorii avertizează că, pe măsură ce planeta se încălzeşte, algele verzi vor cuceri tărâmul gheţii. De asemenea, aceştia au explicat că algele ajută la captarea dioxidului de carbon din atmosferă. Acest proces se datorează fotosintezei.
Aceste organisme vegetale se găsesc pe coasta estică a continentului, unde temperaturile sunt peste zero grade. Cercetarea scoate la iveală că animalele care trăiesc pe acest continent fertilizează solul cu excremente, ceea ce ajută algele să crească. Se pare că peste 60% din plante se găsesc la cinci kilometri de o colonie de pinguini.
Antarctica şi dioxidul de carbon
Pentru a putea studia fenomenul oamenii de ştiinţă au folosit imagini din satelit de la Agenţia Spațială Europeană, realizate în perioada 2017-2019, şi le-au combinat cu alte informaţii de la instituţii de peste ocean.
”Înflorirea algelor în Antarctica este echivalentul lipsei unei cantităţi de carbon corespunzătoare a 875.000 de drumuri pe distanţe medii în maşini alimentate cu benzină în Marea Britanie. Pare o cantitate foarte mare, dar, în ceea ce priveşte bugetul emisiilor de carbon la nivel mondial, este nesemnificativ. Absoarbe dioxid de carbon din atmosferă, dar nu va face nicio diferenţă semnificativă în ceea ce priveşte cantitatea de dioxid de carbon care ajunge în atmosferă în acest moment”, a precizat acelaşi expert.
Antarctica este un continent rece, considerat a fi pustiu, dar în zona de coastă trăiesc multe animale. Aici vegetaţia este destul de puţină, fiind formată din alge şi lichieni. În ultimii ani, din cauza încălzirii globale, s-au topit cantităţi mari de gheață.
Nu uitaţi că natura se apără în felul ei, dar trebuie protejată. ȘTIRI PENTRU COPII te ține la curent cu ultimele noutăți. Citiți site-ul nostru în fiecare zi pentru mai multe informații. Vă invităm să citiţi aici un articol despre ce trebuie să facă părinţii şi copiii în starea de alertă. Vă recomandăm să protejaţi mediul înconjurător.
Dicţionar:
Vegetaţie: plante
Fotosinteză: Proces fiziologic prin care plantele verzi sintetizează substanțele organice din bioxid de carbon și apă cu ajutorul luminii solare absorbite de clorofilă și eliberează oxigen; asimilație clorofiliană