La ȘTIRI PENTRU COPII fiecare zi de marți începe cu o fobie. Cea despre care vom vorbi astăzi este pyrophobia, adică frica de foc. La fel ca multe fobii, denumirea sa vine din limba greacă unde „pyr” se traduce „foc”, iar „fobos” înseamnă „frică”.
Într-o oarecare măsură este normal să ne temem de foc. În cazul celor care au o fobie față de acesta, lucrurile se schimbă. Frica exagerată le poate afecta viața de zi cu zi, ajungând să se teamă chiar și de mirosul de fum. O astfel de frică poate duce, de asemenea, și la comportamente obsesive cum ar fi verificarea constantă a aragazului sau cheltuirea unor sume imense de bani pe stingătoare sau alarme de fum.
Când vine vorba de cauzele acestei fobii, lucrurile sunt destul de simple. Focul este ceva de care știm încă de mici să ne ferim. Însă din păcate au existat, există și vor mai exista incendii în fața cărora, uneori, suntem fără putere. Dacă în copilărie cineva a asistat la un astfel de eveniment nefericit se poate ca în timp să dezvolte o fobie pentru foc. Sunt cazuri însă în care cel care se teme de foc nu știe care este cauza. În astfel de situații, pentru a afla de unde a pornit totul, fobicul trebuie să meargă la un specialist. Prin metode precum psihanaliza sau hipnoterapia se va putea stabili cauza principală a fobiei.
Simptome și tratament
Printre cei care se confruntă cu această fobie există persoane care se tem inclusiv de flăcările unor lumânări aniversare sau artificii. Simptomele pe care le prezintă cineva cu pyrophobie sunt: gură uscată, dificultăți de înghițire, tremurat, agitare, senzație de sufocare și gânduri de moarte. Intenția de a fugi, leșinul, țipetele și senzația de greață sunt și ele simptome pe care le poate avea o persoană cu frică de foc.
În ceea ce privește tratarea acestei fobii, cea mai bună alegere este întotdeauna specialistul. În urma unei vizite la acesta, totul devine mai simplu. Asta pentru că el știe exact ce are de făcut și care este cea mai bună metodă de tratament. Pe lângă asta persoana care se confruntă cu pyrophobia poate încerca să „se împrietenească” cu ea. Acest lucru se poate face prin apropierea treptată de ceea ce ii provoacă frică, adică de foc. Se poate gândi la acesta, se poate uita la imagini și chiar poate sta în prezența unui foc mic și controlat.