Calea Lactee este o spirală cu patru braţe – Cea mai clară imagine a galaxiei noastre
Calea Lactee este galaxia în care trăim, însă cum arată aceasta de fapt? Recent cercetătorii au obţinut imagini extrem de frumoase din spaţiu dovedind că este o galaxie spiralată cu patru braţe. Aflaţi în cele ce urmează mai multe informaţii.
Imaginaţi-vă cum ar fi să începeţi o călătorie de mii de ani lumină prin galaxie. În urmă cu sute de ani oamenii au traversat oceane şi mări pentru a vedea dacă Pământul este rotund, iar în ultima jumătate de secol spațiul a devenit extrem de important pentru cercetători.
Oamenii de ştiinţă au fotografiat o mare parte a sistemului nostru solar. După 15 ani de muncă şi studii o echipă internaţională a dezvăluit harta cu cea mai mare rezoluţie a galaxiei noastre. Totul apare într-un studiu publicat în revista Scientific American. Când se referă la Calea Lactee, astronomii o descriu ca o spirală plană cu aproximativ 250 milioane de stele. Soarele şi Pământul ocupă un colţişor mic pe unul din braţele mici ale spiralei. Acest braţ minuscul este numit Braţul Local. Galaxia noastră are o formă diferită față de ce se credea până acum. Calea Lactee este o spirală deformată cu patru braţe care se întoarce progresiv, spun astronomii. Se pare că majoritatea galaxiilor din univers se întorc progresiv.
Tot studiul intitulat “A New Map of the Milky Way” (O nouă hartă a Căii Lactee) a apărut în revista Scientific American. Articolul este realizat de Mark Reid, de la Centrul de Astrofizică Harvard-Smithsonian, şi Zheng Xingwu, de la Facultatea de Astronomie şi Ştiinţe Spaţiale a Universităţii Nanjing.
Stele strălucitoare
Structura galaxiei a fost stabilită la o scară de aproximativ 100.000 de ani-lumină pătraţi. Astronomii au folosit interferometria, o tehnică prin care au măsurat aproximativ 200 de regiuni formatoare de stele. Practic, această hartă 3D a fost realizată în baza a 1339 de stele numite cefeide clasice. Aceste stele strălucesc de 100.000 ori mai puternic decât soarele. Cefeidele emit pulsații regulate care seamănă cu o licărire, iar calcularea distanţei lor de centrul galaxiei se face prin stabilirea perioadei de strălucire.
“Aceasta este cea mai precisă hartă structurală a Căii Lactee de până acum. Ea denotă că Calea Lactee este o galaxie spirală barată cu patru braţe în spirală, rezolvând astfel o dezbatere de lungă durată privind existenţa a patru sau a două braţe”, a declarat cercetătorul Zheng pentru Xinhua.
Se pare că până la finalul lui 2019 astronomii chinezi au participat la 85 din 163 de programe de observaţie şi 16 repetiţii publicate în reviste internaţionale importante.
Vă informăm că la începutul anilor 2000 a fost lansat Planul BeSSeL (Bar and Spiral Structure Legacy Survey). Prin acest plan 22 de astronomi din opt ţări, printre care China, Statele Unite, Germania şi Italia s-au unit pentru a afla structura Sistemului Solar.
ŞTIRI PENTRU COPII vă ţine la curent cu ultimele noutăţi din ştiinţă şi tehnologie. Vă invităm să citiţi un articol despre meteorii din coada cometei Halley aici. Nu uitaţi că universul este nemărginit.
[foogallery id=”16378″]
Dicţionar:
Galaxie: este un sistem cu masă, unit de forțe gravitaționale, alcătuit dintr-o aglomerație de stele, praf și gaz interstelar precum și, dar încă nedovedit, materie întunecată invizibilă și energie întunecată. În Univers există aproximativ 200 de miliarde de galaxii.
Astronomie: ştiinţa care studiază fenomenele celeste şi spaţiul cosmic.