NEȘTIUTELE. Româncele care au schimbat lumea. Sofia Ionescu-Ogrezeanu, prima femeie care a operat pe creier
Sunt aproape necunoscute de cei mai mulți dintre români. În general, despre faptele mărețe ale femeilor știm mai puține. O româncă a inventat elixirul tinereții, alta a inspirat personajul Moneypenny din seria Bond. Știați asta? Că am avut o femeie super-spion în cel de-al Doilea Război Mondial? Sau că prima femeie neurochirurg din lume, ori prima femeie arhitect au fost românce. Lista e lungă, lungă. Noi ne-am propus să le aducem aproape de voi pe aceste femei minunate care fac parte din trecutul nostru și care au schimbat lumea dar, din păcate, nu și-au găsit (încă) loc în cărțile de istorie. Astăzi vom vorbi despre Sofia Ionescu-Ogrezeanu, prima femeie din lume care a operat pe creier.
Sofia Ionescu-Ogrezeanu a fost prima femeie care a operat un pacient pe creier. Și mai impresionant este faptul că atunci când făcea prima operație pe creier, Sofia era însărcinată. A născut chiar a doua zi.
La finalul liceului Sofia era sigură că vrea să devină medic
Sofia Ionescu-Ogrezeanu s-a născut pe 25 aprilie 1920 la Fălticeni, județul Suceava. Tatăl ei era casier la BNR Fălticeni iar mama sa era casnică. Primii ani de școală i-a petrecut în orașul său natal la Școala de Fete. La liceu, a plecat la București la Școala Centrală de Fete “Maria Brâncoveanu”. Această decizie a fost luată în urma morții tatălui ei. Simțea că are nevoie de mai mult decât îi putea oferi urbea natală.
La finalul liceului, tânăra Sofia era știa deja că vrea să devină medic. Familia ei însă a descurajat-o pe motiv că era fragilă și își putea risca viața. Asta nu a oprit-o. Tânăra s-a înscris la Facultatea de Medicină din București, pe care a și absolvit-o în anul 1945.
În timpul celui de-al doilea Război Mondial Sofia petrecea aproape 24 de ore pe zi în spital
Perioada de studenție a coincis cu cel de-al doilea Război Mondial. Astfel, fără să vrea, Sofia a avut parte de foarte multă practică. În anul 1943 a primit un post de intern la Spitalul nr. 9 la secția de Neurochirurgie unde, din cauza războiului, lucra aproape non-stop. Sofia făcea parte din echipa celebrului doctor Dimitrie Bagdasar despre care am vorbit și în articolul despre Florica Bagdasar. Din această echipă mai făceau parte și dr. Constantin Arseni și dr. Ionel Popescu cu care Sofia urma să se căsătorească mai târziu și să aibă doi copii. Alături de cei trei, Sofia a asistat la zeci de operiații pe creier, căpătând o experiență impresionantă.
În anul 1944, pe vremea când Sofia era încă în al V-lea an de facultate, la spital a ajuns un băiat în comă care avea nevoie urgentă de o operație pe creier. Din cauza unei infecții la deget, Dimitrie Bagdasar nu era în stare să îl opereze. Nimeni altcineva nu și-a asumat această responsabilitate. Sofia însă a acceptat provocarea și i-a salvat viața copilului fără ezitare. Astfel a devenit prima femeie din lume care a efectuat o operație pe creier.
Cea mai mare distincție care poate fi acordată în România
Din acel moment, Sofia și-a dedicat întreaga viață pentru a salva și a trata oamenii dar și cercetării în domeniul neurochirurgiei. De-a lungul vieții a primit nenumărate distincții atât naționale cât și internaționale.
În anul 1996 a devenit membru al Societății Române de Istoria Medicinii iar în 1997 Membru Emerit al Academiei de Științe Medicale.
De asemenea, Sofia a fost numită cetățean de onoare al municipiului Fălticeni iar în 2008 i-a fost acordată cea mai înaltă distincție din România, Steaua Republicii, în grad de cavaler. După o viață plină de reușite în care a pus viața altora peste a ei, Sofia s-a stins din viață la 21 martie 2008, la vârsta de 88 de ani.