Școala în aer liber – o soluție eficientă. Școlile sunt închise până în septembrie, cursurile se țin online și toată lumea caută soluții. Acum ar fi momentul să ne amintim de școala în aer liber. Este o idee de mult uitată. Aflați mai multe detalii de la ȘTIRI PENTRU COPII.
Școala în aer liber este foarte interesantă și, de ce nu, distractivă. Ieșim din sălile de clasă și ne continuăm activitatea în aer liber. E mult mai distractiv și parcă ne place mai mult la școală. Din păcate, această formă de școlarizare a fost uitată de mult timp. Asta poate și din cauză că profesorii trebuie să completeze o mulțime de acte pentru a ieși până în curtea școlii, sau poate e simplul fapt că ne-am obișnuit cu rutina zilnică de predare la clasă.
Amintim despre această formă de școlarizare acum deoarece este o idee ce ar trebui luată în considerare. Cu materia ce trebuia predată în acest an școlar am rezolvat, școala e online, dar copiii au nevoie de socializare și de alți copii în jurul lor.
Ideea de școală în aer liber vine din Germania, din anul 1904. Germanii au adus conceptul de Waldschule (școala în pădure), iar prima școala a apărut în Charlottenburg. La scurt timp, școala în aer liber a devenit un fenomen. Toată lumea occidentală a împrumutat modelul
Beneficii
Școala în aer liber are o mulțime de beneficii. Pe lângă faptul că elevii vor respira aer curat și nu se vor simți constrânși de cei patru pereți ai sălilor de clasă, elevii vor deveni mult mai entuziasmați de ceea ce li se predă.
Școala în aer liber – o soluție eficientă
Un articol din revista „Ilustrațiunea Română”, publicat în anul 1933, reprezintă un adevărat discurs pentru școala în aer liber.
„Ați văzut vreodată o școală în aer liber? O școală fără pereți care strivesc sufletele micilor prizonieri, fără plafonul care ascunde albastrul cerului, fără atmosfera de scolastică inchiziție care adeseori înăbușă avântul tineresc, fără nimic din ceea ce încătușează, sufocă, ucide… Un crâmpei de livadă, o bucată de grădină înverzită, o margine de pădure, sau chiar curtea școlii: iată locurile unde dascălul își poate muta tabla plină de socoteli, hărțile încărcate de râuri, munți, orașe și toate câte le prevede viața școlărească. La urma urmei, când primăvara îngână cele dintâi cânturi în aerul și lumina unei vieți care renaște, de ce n’ar evada și micii școlari? O școală fără pereți și fără plafon, la umbra pomilor înverziți îi așteaptă…”, este doar un fragment din articolul „Școala în aer liber – Prima lecție”, publicat în „Ilustrațiunea Română”.
Voi ce părere aveți de această idee? Nu ezitați să ne spuneți în comentarii.
Dicționar
Ilustrațiune: forma veche a cuvântului „ilustrație”; gen al graficii prin care se prezintă tipuri sau momente esențiale ale unui text literar, având, uneori și un rol fundamental;