Studiu spaniol – relația dintre copil și părinte s-a îmbunătățit în carantină. Cum stă treaba în România?
Relația dintre copil și părinte a fost întodeauna extrem de importantă, însă această perioadă de izolare în familie a avut anumite efecte. Părinții se înţeleg mai bine cu propriul copil după perioada de izolare?
Copiii mai mari de zece ani sunt extrem de dificil de ţinut în casă şi sunt mai greu de distrat decât cei mai mici, deşi toţi s-au purtat frumos conform unui studiu realizat în Spania. Se pare că 80% dintre părinţi cred că relația cu propriul copil s-a îmbunătăţit în carantină. De asemenea, 50% cred că după această experienţă relaţia cu copilul se va îmbunătăţi în viitor, rezultă din studiul realizat de Risi, un producător de snacks spaniol.
Se pare că părinţii şi copiii sunt mai uniţi ca niciodată, se înţeleg mai bine şi au petrecut timp calitativ împreună. De asemenea, există o complicitate mai mare iar ”acele scene familiare în care toţi sunt împreună sunt mai respectate.”
Copiii au devenit mai responsabili
Conform datelor oferite, 58% dintre părinți spun că au făcut față cu brio provocării de a lucra de acasă. Aceștia și-au făcut griji pentru copiii care trebuiau îngrijiți. Majoritatea adulților întrebați au spus despre cei peste zece ani că sunt mai greu de înțeles, dar aceștia au fost mai cuminți decât cei mici.
Părinţii chestionaţi au explicat că micuţii au dezvoltat virtuţi precum empatia, răbdarea şi responsabilitatea. De asemenea, au dezvoltat şi capacitatea de a se adapta la schimbare. Aceştia sunt de părere că a fost o şansă să se redescopere ca familie, dat fiind faptul că viaţa lor era agitată înainte.
În ceea ce priveşte activitatea copiilor, firma Risi a descoperit că majoritatea celor între trei şi zece ani au optat pentru lucru manual, activităţi senzoriale şi jocuri de echipă. Cei mai mari de zece ani au decis să gătească şi să ajute prin casă, iar o mare parte din copii au vizionat filme ori sau jucat pe console.
Directorul de Marketing de la Risi a explicat că această analiză este un fel de omagiu adus copiilor. ”Ei ne-au dat o lecție importantă și valoroasă de comportament și adaptare la schimbare”, a spus aceasta pentru abc.es.
Părinții din România
În țara noastră oare cum s-au înţeles adulţii şi copiii? Echipa ȘTIRI PENTRU COPII a discutat cu un grup de părinți pentru a afla cât de bună este relația lor cu micuții după izolare.
”Am un băiețel de opt ani și o fetiță de zece ani. Înainte de izolare erau mai mereu la școală și îi luam zilnic de la after. Eu și soțul am făcut pe rând home office până am rămas amândoi cu ei acasă. A fost greu să lucrăm cu ei prin preajmă și cu orele online unde trebuia să îi asistăm pentru a ne asigura că fac treabă. Relația mea cu ei e aceeași, dar tatăl parcă e mai aproape de ei acum. Făcea teme alături de ei, lucru rar la el! Pot spune cumva că suntem mai apropiați toți”, a spus Alexandra, mamă a doi copii, băiețel 8 ani și fetiță 10 ani.
”La noi totul este mai bine acum. Eu și soțul am stat mai mult cu fiica noastră de 7 ani, care avea mereu nevoie de noi. Știu că nu am avut niciodată destul timp din cauza locului de muncă. Acum m-am reprofilat și petrecem momente unice împreună”, a spus Lorena, mama unei fetițe de 7 ani.
Unii părinți au și gătit alături de copii. ”Ai mei au făcut plăcintă într-o zi. După a fost dezastru, dar am realizat că ei fac multe dacă îi învăț. Mi-am propus să le ofer mai multă încredere și să îi implic în activități casnice pe viitor”, a spus Mireala, mama a doi copii, 5 și 11 ani.
Un alt părinte spune că tatăl a învățat și el ce înseamnă gângurerile micuțului. ”Suntem mai legați acum. Tata îl înțelege acum pe bebe!”
Nu a fost totul perfect
O altă mămică povesteşte că relaţia copil-părinte în carantină nu fost perfectă. ”Noi avem și un bebe de 5 luni, evident, el ocupându-mi cea mai mare parte a timpului, iar fetița de 5 ani și-a luat lumea în cap. Nu o pot disciplina nicicum. Mă vede ocupată cu cel mic și iese pe ușa afară în curte, chiar dacă o rog să mă ajute sau să facem activități specifice grădiniței. Abia aștept să meargă la grădi, măcar acolo o ascultă pe doamna.”
De aceeași părere este și Elena. ”Eu am un copil mai micuț de un an și o fetiță de șase ani și jumătate. În această perioadă am stat mai mult eu cu ei acasă. Pot spune că fetița a fost destul de greu de stăpânit, deoarece era cumva geloasă pe frățior. Am avut momente în care îmi făcea crize și se arunca pe jos pentru că ea nu are voie la bunici sau afară. Spunea că frățiorul ei e cel gălăgios și rău, iar eu îl iubesc doar pe el și pe ea nu.”
Indiferent dacă relația voastră este mai bună sau nu după perioada de izolare, trebuie să petreceți timp de calitate în familie. Nu uitați că relația dintre copil și părinte este unică. ȘTIRI PENTRU COPIIte ține la curent cu ultimele noutăți. Citiți site-ul nostru în fiecare zi pentru mai multe informații. Vă invităm să citiţi aici un articol despre ce trebuie să facă părinţii şi copiii în starea de alertă. Vă recomandăm să petreceţi întodeauna momente de calitate alături de copii.
Dicţionar:
Home office- muncă de acasă
Reprofilare la locul de muncă: schimbarea acestuia