EXPRESIA SĂPTĂMÂNII. Expresiile românești par foarte ciudate pentru străini, dar și pentru cei mici, de cele mai multe ori. De foarte multe ori v-ați auzit părinții sau bunicii spunând expresii ciudate și poate nu ați știut atunci la ce se refereau ei. Echipa ȘTIRI PENTRU COPII va prezenta săptămânal câte una dintre expresiile românești care ne lasă „cu gura căscată” sau stârnesc hohote de râs. De asemenea noi vom și explica aceste expresii pentru a ști de unde provin și care este înțelesul lor.
Expresia din această săptămână este „lună de miere”. Cei mici au auzit această expresie cel puțin o dată, dar ce înseamnă ea?
Expresia „lună de miere” este foarte folosită, mai ales în rândul adulților sau tinerilor căsătoriți. Când doi tineri își planifică nunta, aceștia se gândesc și la „luna de miere”. Dar ce înseamnă asta și cum se desfășoară o astfel de lună?
Dacă facem o scurta căutare pe Google nu vom găsi foarte multe informații, ci mai de grabă oferte pentru vacanțe. Așadar, luna de miere este practic o vacanță în doi.
„Luna de miere” este prima perioadă după nuntă, în care tinerii își celebrează căsătoria singuri. Aceștia aleg un loc, o destinație unde să își reamintească momentele plăcute din relația lor.
„Luna de miere” își are originea în secolul al XIX – lea în Marea Britanie, unde cuplurile din clasa superioară plecau în „călătorie de nuntă”. Obiceiul s-a răspândit rapid în Europa și a fost denumit „voyage à la façon anglaise” (călătorie în stil englezesc – din limba franceza)
Când a luat naștere acest obicei, mirii aproape că fugeau de la nuntă pentru a pleca în luna de miere. Aceștia părăseau petrecerea foarte devreme pentru a prinde un tren sau un vapor. Acum însă, mirii nu se mai grăbesc să fugă în vacanță. Aceștia tind să mai rămână 2 – 3 zile, să se odihnească și abia apoi să plece în vacanță.
De ce doar o lună?
Conform Shtiu.ro, se pare că babilonezii au pus bazele lunii de miere. Cu foarte mult timp înainte ca luna de miere să devină o vacanță, babilonezii aveau o tradiție. În prima lună după nuntă, tatăl miresei oferea ginerelui o băutură cu alcool, obținută din fermentația mierii de albine. Aceasta se numea licoarea zeilor. Iar mirele trebuie să bea acea băutură timp de o lună de zile. Astfel, tatăl fetei se asigura că va avea un nepot.
Luna de miere a fost menționată pentru prima dată în cartea Zend Avesta, a vechilor perși, menționând că după luna de miere urmează luna de pelin, dar despre asta vom povesti data viitoare.
Voi ce ați crezut că este o lună de miere?
Dicționar
Voyage à la façon anglaise: călătorie în stil englezesc (din franceză)