Există prevestiri prin vise? Superstiție sau știință
Există prevestiri prin vise? Superstiție sau știință. Visele pot fi uneori foarte ciudate. Și mai ciudat e atunci când visăm ceva și apoi se întâmplă același lucru și în viața reală. Sigur v-ați întrebat dacă e ceva supranatural sau nu. Astăzi vom afla împreună care este adevarul. Aflați de la ȘTIRI PENTRU COPII mai multe detalii.
Ce sunt visele?
Visele sunt o formă de imaginație involuntară cu conținut de material inconștient și experiență subconștientă, constând dintr-o succesiune de imagini, sunete, idei, emoții și alte senzații, care apar în timpul somnului.
Aceste vise pot părea reale sau imaginare, dar ce facem când visele confirmă realitatea? De exemplu, dacă visăm un lucru care ulterior se întâmplă. Cum gestionăm această situație? Este real sau doar ne joacă mintea feste?
Antonio Zadra, cercetător la Universitatea din Montreal, a povestit cum oamenii susțin că au visat un eveniment înainte să se întâmple. Fie că este vorba de un cutremur sau o experiență personală, oamenii tind să creadă că ei au visat aceste lucruri înainte să se întâmple. Antonio a explicat că oamenii spun aceste lucruri abia după ce evenimentul a avut loc. Iar șansele ca aceste lucruri să fie adevărate sunt destul de mari, însă să nu uităm că imaginația poate părea destul de reală uneori.
Prevestirea în timpul viselor
Echipa ȘTIRI PENTRU COPIIa discutat cu câteva mămici care susțineau că au avut astfel de experiențe. De asemenea, și copiii au experimentat prevestirea în timpul viselor. Voi ce credeți, există prevestiri prin vise? Superstiție sau știință?
„Am avut mai multe experiențe de acest gen. Sunt foarte multe de povestit. Una dintre ele ar fi că fiul meu, care are acum 10 ani, desena anumite lucruri care mai târziu se întâmplau. Iar eu visam lucruri care a doua zi se întâmplau”, ne-a povestit Alexandra, o mămică din București.
„Eu de câte ori visez că fac o călătorie cu trenul, fără a planifica nimic, a doua zi sau în decurs de câteva zile fac o călătorie. Dacă visez că băiatul meu se îneacă, se întâmpla ca el să se îmbolnăvească”, a declarat Mihaela.
Lise Bartoli este un psiholog și hipnoterapeut de naționalitate franceză. Aceasta a scris mai multe cărți referitoare la hipnoză, vise sau psihoterapie. De asemenea aceasta deține un blog propriu care îi poartă numele. În paralel colaborează cu revista Psychologies. Lise ne explică ce reprezintă aceste vise de fapt.
„Visul permite să structurezi ceea ce s-a întâmplat peste zi. Visul se hrănește din trecut și poate alimenta viitorul, pentru că e vorba despre o gândire creatoare. E ceea ce numim legea atracției: într-un fel, atrag ceea ce gândesc sau ceea ce am visat”, a spus Lise.
Explicația științifică
Credeați că aceste vise nu pot fi explicate din punct de vedere științific? Ei bine, cercetătorii au descoperit o pistă care pare a fi foarte plauzibilă. La sfârșitul secolului al XIX – lea, aceștia au încercat să descopere care sunt legăturile dintre știință și prevestirile din vise.
Creierul nostru poate să înregistreze diferite date, fără ca noi să ne dăm seama. Aceste date pot fi detalii minuscule pe care noi nu le sesizăm în mod conștient. Ele pot fi sunete pe care nu le percepem, mirosuri, imagini, microvibrații care puse la un loc pot prevedea evenimente care se vor întâmpla în viitor. Creierul nostru nu poate face aceste corelații în timp ce noi suntem conștienți. De aceea, în timpul viselor, creierul lucrează și adună toate detaliile adunate într-o ordine logică care poate transmite un mesaj. Astfel apar visele prevestitoare.
Superstiții și vise
O altă explicație apărută în urma viselor care prevestesc evenimente sunt superstițiile. Biblia spune că „din mulțimea grijilor se nasc visele” (Solomon; Ecleziastul 5, 6). Această ipoteză este asemănătoare ipotezei științifice.