Serbarea online – temă pandemică. În toată agitația pandemiei produsă de coronavirus, copiii au fost foarte expuși stresului. Iar din cauza izolării sociale, mulți și-au pierdut cheful, au devenit plictisiți, iar tot ce își doreau era să se vadă cu prietenii sau colegii lor. La grădinițe este perioada serbărilor, dar din cauza situației de față acestea au fost anulate. Laura Dina a venit cu ideea salvatoare. Despre Laura și despre ideea ei, aflați mai multe de la ȘTIRI PENTRU COPII.
Laura Dina este o mămică foarte implicată. Aceasta are o pagină de poezii pe care le oferă gratuit copiilor. Laura a studiat psihologia, iar acum lucrează în marketing. Recent aceasta a organizat o serbare virtuală pentru cei mici. Da, ați auzit bine, serbare virtuală.
Înainte să citiți interviul, trebuie să vă uitați la o uimitoare serbare. O găsiți pe canalul nostru de Youtube. Aveți aici link.
Filmulețul aparține doamnei educatoare Liliana Burlacu de la Grădinița Oniceni din cadrul Școlii Gimnaziale Oniceni, județul Neamț. EA predă la o grupă combinată, în care sunt copii cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani.
„Lucrăm pe Facebook cu grup închis, dar am multe filmulețe cu cei care sunt interesați. Nu dețin nici unul calculator. Unii poate au doar un telefon și sunt 2 – 3 copii care îl folosesc, pentru activitățile de la școală”, ne-a povestit doamna educatoare Liliana Burlacu.
Fiind perioada serbărilor la grădinițe și școli, Laura a pus în practică o idee strălucită.
„Este perioada serbărilor la grădinițe, și cum acest lucru nu este posibil, am considerat că o „serbare virtuală”, și mai ales una veselă este bine venită. Și chiar a fost”.
Realitatea devine inspirație
În perioada pandemiei, multe lucruri ne-au fost interzise. Inclusiv serbările, iar acest lucru nu îi bucură deloc pe cei mici.
„M-am inspirat din realitate. Este o perioadă solicitantă pentru educatori și pentru părinți, dar, ca în orice lucru rău, există și o parte bună. Ideea mea a fost să prezint cu umor părțile negative ale pandemiei și să accentuez părțile ei frumoase. Spre exemplu, faptul că părinții și copiii petrec mai mult timp împreună. Pentru doritori, textul poate fi preluat de pe pagina mea cu poezii”, ne-a povestit Laura.
Părinții s-au bucurat și ei foarte mult când cineva le-a venit în ajutor.
„Am rămas plăcut surprinsă de impactul pe care l-a avut serbarea în rândul părinților. Este însă și meritul doamnelor educatoare, care deși în această perioadă au extrem de mult de lucru, și-au găsit timp să pună ideea mea în practică. Iar copiii, chiar s-au distrat recitând versurile, iar unii au și improvizat mici scenete”, a declarat Laura.
Serbările au fost diferite. Fiecare educatoare a planificat serbarea pentru grupa ei.
„Serbarea este gândită pentru maxim 32 de copii, iar doamna educatoare are și ea un rol. Desigur că se poate adapta, au fost educatoare care au ținut serbarea cu 7 copii, și le-a ieșit foarte frumos”, ne-a mai povestit Dina.
Pandemia poate deveni benefică
Laura Dina ne-a mai povestit câteva secrete din spatele muncii ei.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum v-a afectat pandemia pe plan profesional?
Laura Dina: Mi-am petrecut ultima perioadă la țară și am avut mai mult timp pentru scris. Ba chiar am creat pagina „Poezie cu Ratonul Pălărie„ . Este o pagină unde public zilnic poezii pentru copii. Au prins foarte bine și mă bucur că primesc multe filmulețe cu copii recitându-le. Totodată, am avut timp să scriu o cărticică, tot în versuri pentru editura Cutiuța cu Povești. Pot spune că pandemia mi-a fost benefică din acest punct de vedere.
ȘTIRI PENTRU COPII: De unde vine pasiunea pentru învățământ?
Laura Dina: Îmi plac copiii și îmi place să scriu pentru ei. De multe ori abordez în poeziile mele teme educaționale pentru că vreau să îmbin utilul cu plăcutul. Când am timp, scriu materiale pentru a le ajuta pe educatoare. Ele au un rol foarte important în viața unui copil și au mereu nevoie de materiale noi. Iar cele bune și gratuite se găsesc destul de greu.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum a decurs procesul de creație al poeziilor?
Laura Dina: Ca și în celelalte poezii ale mele am încercat să prezint realitatea exact așa cum mi-ar plăcea să o cunoască și copilul meu. Într-o lumină veselă, jucăușă, optimistă. Încerc să le vorbesc copiilor pe limba lor, cu o bucurie a vieții pe care vine natural să o înțeleagă. Cred că acesta este motivul pentru care le plac atât de mult poeziile scrise de mine.
Un proiect pe termen lung
Laura Dina ne-a destăinuit că se gândește să continue cu acest fel de serbări.
„Cred că serbarea este încă de actualitate și prinde foarte bine, însă e specifică perioadei în care ne aflăm acum. Pe viitor am în plan alt tip de serbări, spre exemplu, cele personalizate. Chiar acum scriu poezii pentru o astfel de serbare. Doamna educatoare îmi descrie copilașii, iar eu le fac poezii personalizate pentru serbarea de la grădiniță. Consider că ambele tipuri de serbări se pot ține atât online, cât și la clasă.