Sfaturile Poliţiei: Ce trebuie să facă părinţii şi copiii în starea de alertă?
România a făcut un nou pas în lupta cu pandemia de coronavirus – starea de alertă. ŞTIRI PENTRU COPII a discutat cu Poliţia Română pentru a vă oferi cele mai bune sfaturi în această perioadă. Ce au şi ce nu au voie să facă părinţii şi copiii? Aflaţi în cele ce urmează.
Pentru prima dată în istorie, România intră în stare de alertă. Starea de urgență a încetat în noaptea de joi spre vineri, iar ceea ce se întâmplă acum încolo a stabilit Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).
Înlocuirea stării de urgenţă cu cea de alertă relaxează puţin măsurile impuse de autorităţi, dar grija pe care o avem pentru copii rămâne aceeaşi. Poliţia Română s-a aflat în prima linie în această perioadă. Reprezentanţii Poliției sfătuiesc părinții să îşi ia toate măsurile de igienă necesare când ies cu copilul afară. ”Masca şi mănușile sunt obligatorii în spaţiile închise pentru copii și adulți, dar să nu uităm că sunt absolut necesare în locurile aglomerate precum pieţele sau străzile circulate”, au declarat oficialii IGPR (Inspectoratul General al Politiei Romane) pentru ŞTIRI PENTRU COPII.
Ieşim afară mai des, dar echipaţi corespunzător
Ne putem lipsi de mască? Da, doar dacă ne aflăm în spații necirculate, unde nu avem cu cine interacționa. Ieșirile în orașul de domiciliu se fac fără declarație de această dată, însă trebuie să completați noul model de declarație când părăsiți orașul unde locuiți. În sfârșit copiii se pot vedea cu prietenii în parc, dar nu se recomandă un grup mai mare de trei copii din familii diferite. De asemenea, și bunicii își vor putea saluta nepoții, însă contactul nu trebuie să fie extrem de mare.
Părinții pot merge în parc pentru a se plimba alături de copii pe jos sau cu bicicleta. Puteți merge chiar și în pădure, însă echipați corespunzător. Nu este recomandat să se atingă suprafețe atinse de alți oameni pentru a evita îmbolnăvirea.
Locurile de joacă – închise
”Locurile de joacă sunt închise, deci să nu permitem copiilor să folosească toboganul sau leagănul, doar pentru că nu ne vede nimeni. Ele sunt închise tocmai pentru ca cei mici să fie în siguranță. Regulile sunt făcute pentru a fi respectate”, au mai spus reprezentanții IGPR.
Ieşirile în afara localităţii
De luni putem merge la munte pentru drumeție sau la mare strict pentru o plimbare pe malul mării. Poliția recomandă familiilor să nu se aventureze fără motiv și să se informeze despre traseu. Pentru cei care aleg trenul sau alte mijloace de transport în comun este bine de căutat ce reguli au furnizorii de transport în această perioadă. Cei mai norocoși sunt cei care merg cu mașina, dar și aceștia trebuie să caute informații despre traseu pe site-ul poliției. De asemenea, sunt obligaţi să dețină un scaun auto special pentru un copil mai mic de 1,20 m.
”Sfătuim oamenii să respecte regulile, deoarece fiecare dintre noi trebuie să ne gândim atât la siguranța proprie, cât și a celor dragi. Este o perioadă grea pentru noi toți, având în vedere că ”ne luptăm” cu un adversar invizibil. Inainte de orice acțiune proprie trebuie să ne gândim dacă merită să riscăm sănătatea noastră și a celor dragi. Cu siguranță vom trece peste această perioadă, dar numai împreună, în echipă, cu respect și înțelegere”, a declarat Ramona Dabija, purtător de cuvânt la IGPR pentru ŞTIRI PENTRU COPII.
Nu uitați să supravegheați copiii atât afară, cât și în casă unde pot sta prea mult în fața unui ecran. ŞTIRI PENTRU COPIIvă ţine la curent cu ultimele noutăţi. Citiţi site-ul nostru în fiecare zi pentru cele mai bune ştiri. Rămâneţi în casă pe cât posibil şi căutaţi tot felul de îndeletniciri amuzante și educative. Ascultaţi sfaturile poliţiei şi aveţi grijă de sănătatea familiei.