EXPRESIA SĂPTĂMÂNII – A se uita ca vițelul la poarta nouă
EXPRESIA SĂPTĂMÂNII. Expresiile românești par foarte ciudate pentru străini, dar și pentru cei mici, de cele mai multe ori. De foarte multe ori v-ați auzit părinții sau bunicii spunând expresii ciudate și poate nu ați știut atunci la ce se refereau ei. Echipa ȘTIRI PENTRU COPII va prezenta săptămânal câte una dintre expresiile românești care ne lasă „cu gura căscată” sau stârnesc hohote de râs. De asemenea noi vom și explica aceste expresii pentru a ști de unde provin și care este înțelesul lor.
Expresia din această săptămână este „a se uita ca vițelul la poarta nouă”. Cei mici au auzit această expresie cel puțin o dată, dar ce înseamnă ea?
Această expresie este folosită mai ales de către adulți. Rar auzim copii sau adolescenți folosind-o.
Cum v-am obișnuit, vă vom spune o povestioară cu această expresie.
„Eram cu prietenii mei afară și ne jucam cu mingea. Din greșeală, unul dintre noi a lovit foarte puternic mingea, iar aceasta a aterizat în grădina unui vecin. Acesta a ieșit și a spart-o. Noi am rămas înmărmuriți. Atunci el ne-a spus : „de ce vă uitați ca vițelul la poarta nouă?”. Am fost supărați, pentru că nu mai aveam cu ce să ne jucăm”.
Expresia „a se uita ca vițelul la poarta nouă” nu e o jignire, dacă asta ați crezut. Dacă vi s-a adresat această expresie, asta nu înseamnă că acea persoană v-a numit „vițel”. Expresia înseamnă a rămâne uimit, dezorientat, nedumerit în fața unei noi situații.
Nu se știe de unde a apărut această expresie și de ce a primit această semnificație. Probabil un om a văzut odată un vițel foarte nedumerit, care se uita la o poartă nouă. Probabil nu o mai văzuse până atunci și a rămas uimit.
Expresia vine din vremea când animalele mergeau la păscut
O explicație ne-o dă Sorin Grumăzescu, un blogger, care ne explică cum a fost „inventată” expresia. Se pare că acesta face referire la perioada când, pe la sate, bunicii noștri aveau animale. Acesta explică cum oamenii își lăsau animalele la păscut, iar apoi, acestea veneau singure acasă. Iată ce spune: „există și situații în care văcuțele se întorc singure, însă când ajung în fața porților, acestea sunt închise. Şi stau acolo până când țăranul nostru vine și le deschide. Nu vă imaginați cât sunt de simpatice unele dintre ele, sau unii viței. Probabil ar trebui să le/îi vedeți ca să vă dați seama. Stau exact ca în expresie. Nemișcate și fixează poarta fără să spună nimic. Ca și cum ar fi mirate că nimeni nu le deschide”.
Dicționar
Înmărmurit: care a rămas nemișcat de uimire; care a fost transformat în marmură;
A ateriza: a sosi pe neașteptate; a face toate mișcările pentru a reveni pe sol;