Perioada de izolare este extrem de dificilă pentru fiecare dintre noi. V-aţi gândit ce efecte are carantina asupra sănătăţii mentale a celor mici? Un pediatru spaniol explică totul. ȘTIRI PENTRU COPII a colectat informații de la un psiholog. Aflaţi astăzi cum puteţi avea grijă de sănătatea mentală a copilului dvs. pe termen lung.
Perioada de izolare a afectat destul de mult sănătatea celor mici. Părinţii pot ajuta extrem de mult copilul pentru a scăpa de stres şi anxietate. Publicaţia spaniolă Semana a prezentat cazul unui copil izolat pentru a înțelege mai bine această problemă. Jeronimo are opt ani şi a fost mereu extrem de liniştit. ”Mai făcea el câte un moft, doar atât”, a povestit mama sa Ximena, care este avocată. În carantină Jeronimo a avea schimbări bruște de comportament, somn alternant, nerăbdare și agitat. Voia să afle permanent când se termină izolarea. Mulți părinți au copii în situația lui Jeronimo, copii care au coșmaruri, nu pot dormi sau ziua sunt agitați.
Pediatra Ángela Camacho a explicat că în izolare acești copii se simt limitați în activitățile pe care le pot face și devin apatici. ”Ideea de a-și vedea părinții ieșind afară cu mănuși și mască îi face să simtă o mare neliniște, ca și cum vor muri”, a declarat medicul pentru semans.com
Universidad Miguel Hernández de Elche din Spania a realizat un studiu și a descoperit că 9 din 10 copii sunt afectați psihologic după o lună de izolare. Pentru studiu au fost intervievați 1125 de părinți, 712 italieni și 413 spanioli, ai căror copii au vârste cuprinse între trei și 18 ani. S-a ajuns la concluzia că 69% dintre ei au probleme de concentrare și 49% se simt mai plictisiți decât de obicei. S-a descoperit, de asemenea, că 43% sunt mai iritabili, 36% dintre copii sunt mai dependenți de părinții lor și 30% din copii își fac griji când un membru al familiei iese din casă. Mănâncă mai mult decât e normal, se tem să doarmă singuri, plâng repede și sunt triști mereu.
“Cu siguranţă primiți multe întrebări acasă precum ”Când mă întorc la școală? Moare cineva dacă nu mă spăl pe mâini? Bunica va fi bine?”. Secretul este să vorbiți cu sinceritate despre acest subiect. Ei au încredere că părinții le oferă siguranță. Unii se simt protejați dacă nu le spun nimic micuților, dar și/ ei au nevoie de informație exact ca noi. Faptul că nu știu îi va stresa mai tare”, spune pediatra Ángela Camacho.
Un bebeluș care trăiește într-un mediu limitat nu va simți diferența. Problema apare la cei care mergeau la școală, creșă sau grădiniță deoarece ei nu au fost pregătiți și nu înțeleg. Camacho spune că un copil mic nu are dezvoltat simțul pericolului și este automat mai stresat acasă, deoarece el nu înțelege motive. ”Copilul trebuie să știe de pericol, dar nu detaliat”, spune medicul.
Nimic nu se compară cu interacțiunea socială, dar copiii trebuie distrați acasă cumva. UNICEF de asemenea recomandă ca părinții să le citească o poveste înainte să doarmă și să îi lase să vadă filmul preferat sau să citească cartea favorită.
Medicul spune că adolescenții sunt cei mai afectați deoarece pierd evenimente importante precum baluri, banchete, examene, festivități de absolvire, etc. Să nu uităm că aceștia pierd și momente cu prietenii. Adolescenții trebuie să se adapteze la teme și teste online și să poată întreba dacă nu înțeleg cursul. Părinții îi pot ajuta prin a le permite comunicarea online și prin stabilirea unui program de studiu deoarece nu sunt în vacanță. ”Ora mesei se respectă, dar trebuie să le dați timp să asculte muzică, să se uite la filme sau să povestească cu prietenii.” De asemenea, trebuie să îi ajutați să fie pozitivi prin gânduri bune și empatie: ”Ai terminat temele repede și te simți bine”, ”Avem înghețată la desert și e bine”, ”Ești îngrijorat și te înțeleg”, etc.
Se poate simți lipsa activităților cu copii de aceeași vârstă. Copiii pot exprima asta direct sau prin diferite comportamente. ”Un lucru important este modul în care adultul știe să abordeze problema aceasta a izolării, dar și modul în care îi explică copilului (potrivit pentru vârsta lui) ce se întâmplă.” Copiii imită adultul, iar acesta trebuie să vorbească deschis pentru a-l învăța pe copil. ”Atunci când nu i se explică ce se petrece, el este lăsat singur să se adapteze la noile schimbări. Acesta poate simți vinovăție pentru cele întâmplate. Spre exemplu, primește pedeapsa pentru toate comportamentele negative avute și astfel poate apărea anxietatea, frica, insomnia, coșmarurile, tristețea, etc”, a declarat Flavia Daiana Grek, psiholog clinician și logoped pentru ȘTIRI PENTRU COPII
De asemenea, “important de reținut este faptul că și izolarea poate fi un factor care poate scoate la suprafață anumite probleme cu care copilul se confruntă, dar nu au fost observate până acum. Sau dimpotrivă, poate să nu îl influențeze foarte mult pe copil această izolare”, ne-a mai spus Flavia Daiana Grek.
Copiii își vor aminti de pandemie toată viața. Comunicarea este baza, iar dacă aveți nevoie de ajutor nu uitați că există medici și psihologi dispuși să ajute. Evitați asta discutând cu propriul copil. ȘTIRI PENTRU COPII te ține la curent cu ultimele noutăți. Citiți site-ul nostru în fiecare zi pentru cele mai bune sfaturi pentru copii și părinți. Vă recomandăm aici un articol despre ce au voie să facă copiii în această perioadă.
Apatic: stare de indiferență fașă de propria persoană sau de lume.
Anxietate: este răspunsul natural al corpului la stres, fiind un sentiment de frică sau de teamă
Sursă: semans.com
Sursă foto: semans.com, kiss.fm, ziauadesibiu.ro