Licuricii – insectele minune sunt pe cale de dispariţie
Licuricii – insectele minune – ne bucură privirea în serile de vară cu minunatele culori de galben-verde, portocaliu, turcoaz sau roşu strălucitor. Un studiu spune că licuricii sunt însă pe cale de dispariţie din cauza pesticidelor și a poluării cu lumină artificială.
Licuricii sunt o familie de insecte cu peste 2.000 de specii. E aproape de la sine înțeles că, fiind așa numeroase speciile, ele sunt răspândite pe tot globul. Cu o excepție – Antarctica. Acolo este prea frig pentru micile gâze care nu depășesc 1,5 cm lungime.
Toți știm despre licurici că luminează. Dar de ce? Și cum? Și pe unde? Licuricii masculi comunică prin lumina emisă prin abdomen și partea dorsală pentru a găsi fete licurici. Atunci când unei fete licurici îi place semnalul transmis de un mascul, îi va răspunde, tot cu un semnal luminos.
Când nu luminează, de obicei, licuricii sunt negri sau maro, corpurile fiind alungite și destul de fragile spre deosebire de celelalte tipuri de gândaci. Dacă îi vedeți, seara, vă sfătuim să îi luați în mână cu mare grijă, pentru a nu-i strivi. Iar apoi, dați-le drumul, să trăiască în mediul lor. Nu ar supraviețui dacă îi duceți acasă, și ar fi păcat să moară.
Cum apare lumina licuricilor
Lumina licuricilor este produsă de o reacție chimică. În burtica lor se întâmplă o combinaţie de oxigen, calciu, adenosine trifosfate și luciferază (o enzimă căreia i se mai spune și ”secretul licuricilor”). Oamenii de știință au reușit să producă acum această substanță și sintetic, dar până nu de mult, ea pur și simplu se extrăgea din aceste insecte. Ceea ce, în timp, a dus la reducerea drastică a numărului acestora.
Licuricii trăiesc mai mult decât alte insecte. Aceștia ies din ou ca larve și durează doi ani să se dezvolte, apoi intră într-un cocon timp de 12 – 14 zile pentru a deveni licurici adulți.
Pericol. Luminile vieții moderne omoară licuricii
Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii cu sediul în Gland, Elveţia, a adunat o echipă de biologi pentru a investiga gândacii bioluminiscenţi. Aceasta este o organizație internațională fondată în octombrie 1948 și dedicată conservării resurselor naturale. Potrivit noului studiu, distrugerea habitatului este principalul motiv pentru care licuricii vor dispărea complet, urmat de poluarea cu lumină şi folosirea pesticidelor. Practic, oamenii folosesc pesticide în solul unde cele peste 2.000 de specii de licurici petrec o mare parte din viaţă ca larve.
Oamenii de știință acuză și poluarea luminoasă pentru dispariţia acestor insecte, iar acest motiv este firesc. Licuricii luminează în timpul ritualului de împerechere, iar lumina artificială îi împiedică să facă acest lucru. Fenomenul este mai răspândit în estul Asiei și Americii de Sud, dar şi în Europa. În egală măsură, aceste insecte ar trebui să trăiasă cea mai mare parte a vieții ca larve în întuneric, iar lumina artificială le afecteaza bioritmul.
Vreți să vedeți licurici? Vă spunem unde
În România zona de sud a ţării este cunoscută pentru licurici. În judeţele Gorj şi Vâlcea găsim cei mai mulţi. Și în zona montană a Banatului, vara, apar licuricii.
Să nu uităm că un bec obişnuit emite 90% căldură şi doar 10% lumină, iar un licurici foloseşte 100% din energia lui pentru a face lumină. Doar și alte câteva insecte precum gândacii clic şi viermii de cale ferată mai produc lumină. Noi nu vedem de multe ori licuricii înainte de a ajunge la maturitate, deci este posibil să nu știți că licuricii strălucesc în toate etapele vieții. Bioluminiscența începe cu oul care produce lumină și este prezent pe parcursul întregului ciclu de viață. De asemenea, se ştie că unele specii de licurici nu prea mănâncă, iar altele se hrănesc cu acarieni sau polen.
ŞTIRI PENTRU COPII vă ţine la curent cu ultimele noutăţi. Citiţi site-ul nostru zilnic pentru cele mai interesante ştiri. Vă recomandăm aici un articol despre coloniile de lilieci. Nu uitaţi că natura trebuie protejată, iar insectele sunt extrem de necesare în mediu pentru a a menţine viaţa pe Terra.
Dicţionar:
Bioluminiscenţi: creauri care produc lumină vie
Ciclu de viaţă: durata vieţii
Acarieni: animale microscopice parazite
Pesticide: substanţe toxice
Sintetic: produs pe cale artificială, în laborator
Enzimă: substanță care ajută anumite reacții chimice