Dacă e marți, ȘTIRI PENTRU COPII vine cu o nouă fobie. V-ați gândit vreodată ce putem avea în comun cu vampirii? Vă spunem noi: heliophobia, adică frica de soare. Diferența este că în timp ce toți vampirii se tem de soare, majoritatea oamenilor îl iubesc. Există însă excepții, iar pe acestea ne vom axa astăzi.
Denumirea de heliophobie vine de la cuvântul grecesc „helios” care înseamnă „soare” și de la „phobos”, adică „fobie”. O persoană care se confruntă cu această fobie va evita să iasă afară, să aibă contact cu soarele. Este o frică necontrolată față de acesta, o frică care, netratată, poate afecta viața socială. În cazuri extreme, o astfel de persoană poate refuza să mai iasă din casă. Este important de reținut faptul că nu toate persoanele care se feresc de soare au heliophobie. Se poate ca acestea să aibă alte motive precum alergia la soare sau alte afecțiuni. Deși și-ar dori să stea la soare, renunță la această idee fiindcă le face rău.
Pentru unii oameni, frica extremă pe care o au este aceea de a face cancer de piele. Tocmai din acest motiv, atunci când ies afară, se îmbracă foarte bine, fără a lăsa vreo parte a corpului neacoperită. De asemenea, ochelarii de soare sunt nelipsiți.
La fel ca la majoritatea fobiilor, una din cauze este strâns legată de o experiență din copilărie. Când suntem mici, principala activitate este joaca. Când ne jucăm toată ziua afară și este foarte cald, există posibilitatea ca dacă nu ne-am protejat să ne trezim cu o arsură de toată frumusețea. Ceea ce nu este deloc plăcut. O astfel de experiență ne poate face să ne ferim de soare și chiar să dezvoltăm o fobie pentru el.
Persoanele cu heliophobie prezintă câteva simptome precum: respirație rapidă, greață, creșterea tensiunii arteriale sau transpirație. De asemenea, starea de spirit a acestor persoane se schimbă. Ideea că trebuie să iasă afară le supără și totodată le provoacă o stare de neliniște.
În ceea ce privește tratamentul pentru această fobie, medicul este cel mai în măsură să îl ofere. Este adevărat însă că fobia poate fi tratată și pe cont propriu. Asta prin apropierea treptată de ceea ce provoacă frică. În cazul nostru, frica de soare se poate trata prin expunerea treptată la acesta. Este posibil ca frica să fie una intensă și să nu reușim să o depășim. Atunci, după cum am spus, medicul este cel care ne va ajuta să scăpăm de ea.