Reni, cai și bizoni în Arctica. Ar putea începe repopularea
De-a lungul anilor, toate s-au schimbat. Inclusiv clima. Cea mai mare problemă cu care planeta noastră se confruntă este încălzirea globală. Una dintre cele mai afectate regiuni este Arctica. Aici temperaturile cresc tot mai mult, iar ghețarii și permafrostul se topesc. Oamenii de știință au realizat un studiu pe această temă, iar ȘTIRI PENTRU COPII vă spune la ce concluzii au ajuns. Reni, cai și bizoni în Arctica. Ar putea începe repopularea.
Aceste animale au trăit în Arctica, însă au dispărut cu aproximativ 12 mii de ani în urmă. Pământul le duce lipsa. Specialiștii spun că cea mai bună variantă pentru a încetini încălzirea globală este ca aceste animale să fie duse înapoi. În acest moment, renii sunt singurele erbivore care se mai găsesc în acea regiune.
În urma experimentelor făcute, cercetătorii au demonstrat că repopularea Arcticii cu erbivore este benefică pentru permafrost. Prezența animalelor poate împiedica ca 37% din solurile să se dezghețe. Astfel, 80% din permafrostul cu o temperatură medie de -4°C va rămâne în anul 2100, conform studiului. Fără prezența animalelor, procesul de dezghețare va fi unul mult mai rapid, iar permafrostul se va dezgheța până în anul respectiv.
Legătura dintre animale și dezgheț
Probabil vă întrebați ce legătură există între animale și dezgheț. Trăim într-o lume avansată din punct de vedere al tehnologiei și probabil ar fi fost mai simplu să ne folosim de ea pentru a găsi o soluție. Ei bine, are și tehnologia meritul ei. Fără ea, aceste studii probabil că nu ar fi avut rezultate atât de calitative.
Și totuși, cum ar putea niște animale să ajute pământul să nu se dezghețe și să își mențină temperatura? În Arctica, temperatura aerului este mai rece decât cea a solului. După cum bine știm cu toții, zăpada este pentru sol ca o pătură, protejându-l de temperaturile reci. Pentru noi, acest lucru este util, mai ales în agricultură. În Arctica însă, scopul este să menținem permafrostul cât mai rece, nu să îl dezghețăm. Caii, bizonii și renii sunt animale grele care ar micșora volumul zăpezii și totodată ar împrăștia zăpada pentru a căuta hrană. În acest fel, aerul rece ajunge la sol, iar procesul de topire a permafrostului s-ar încetini.
Repopulare și în România
De câțiva ani și la noi în țară se pune accent pe repopularea cu zimbrii. În 2015, un număr de 28 de zimbri au ajuns în Munții Țarcu unde au fost lăsați liberi. Doi ani mai târziu, în 2017, numărul lor a fost completat de încă un grup de 9 zimbri. Repopularea a continuat, iar acum în Munții Țarcu se găsește una dintre cele mai mari populații de zimbri din țara noastră.
Dicționar
Permafrost: strat de sol și de roci care nu se dezgheață nici în timpul verii