Avataruri medicale în spitalele românești. Cum arată „infirmierele” virtuale
Inamicul nostru numărul unu din această perioadă este COVID-19. Medicii sunt cei de care avem cea mai mare nevoie și nu putem risca ca ei să se îmbolnăvească. Reprezentanții unei organizații cu activități în zona tehnologiilor creative, Marcom Hub, s-au gândit la o soluție de a-i proteja pe medici în această perioadă de pandemie. Și au găsit-o. Au adus avataruri medicale în spitalele românești. Acestea au ajuns deja la mai multe spitale printre care, recent, și la un spital din Timișoara. În cele ce urmează ȘTIRI PENTRU COPII vă oferă mai multe informații.
Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara (SCJUPBT) și-a mărit echipa cu cinci colegi virtuali. Sunt trei „băieți” și două „fete”. Ei au grijă ca medicii, asistentele și infirmierele să fie feriți de vreun contact cu noul coronavirus. Întâlnirile dintre medici și pacienți se vor face cu ajutorul tabletelor conectate la cele cinci avataruri medicale.
Astfel, personalul medical și pacienții vor comunica între ei fără a fi fizic unii lângă alții. O vor face prin video și text. În acest fel, riscul de contaminare scade și, totodată, sunt economisite sute de echipamente.
Proiectul se numește „Infirmiera Virtuală” și este inițiat, după cum am spus, de către Marcom Hub. Avatarurile nu sunt unele oarecare. Au fost gândite în așa fel încât să semene cu medicii, asistentele sau infirmierele. Mai mult decât atât, toate tabletele sunt conectate între ele. Conform creatorilor, avatarul „medic” poate lua legătura cu toate celelalte avataruri prezente la patul pacientului, fie ele asistente sau infirmiere. Avatarul „asistentă medicală” se ocupă de monitorizarea pacienților, de realizarea fișei medicale și de comunicarea video – text. Conectivitatea video și text între medici și pacienți este asigurată de către avatarul „infirmieră”.
Puterile unui astfel de „medic”
Marcom Hub a realizat un scenariu în care a prezentat ce se întâmplă în două luni de utilizare a unui singur medic virtual. În 60 de zile de funcționare, un avatar înlocuiește cele trei întâlniri directe pe care medicul le avea cu pacientul. Asta înseamnă mai puțin de 180 de posibile surse infectate și totodată zeci de echipamente economisite.