Studiu: muzica are trăsături comune, indiferent de cultură
Chiar dacă este o melodie de dragoste sau un cântec de leagăn, muzica de pe tot globul are trăsături comune. ȘTIRI PENTRU COPII vă relatează despre studiul care ar putea schimba modul în care priviți muzica.
Poate la prima ascultare, o melodie dansantă din America de Sud și un cântec de leagăn din China nu au nimic în comun. Un studiu a observat însă că există totuși asemănări. Pentru acest studiu au fost analizate înregistrări muzicale din 60 de societăți diferite din toată lumea. Unele culturi studiate sunt cea a locuitorilor insulelor Kepulauan Metawai din Indonezia, a vânătorilor-culegători din Australia sau chiar a unor locuitori din Scoția. Vă vine să credeți că un cântec trist din folclorul românesc poate fi asemănător cu unul din Africa?
Acest studiu a fost realizat în principal de Samuel Mehr, cercetător asociat în psihologie la Universitatea Harvard. El a observat asemănări izbitoare în muzica diferitelor culturi. Acest studiu se concentrează pe ideea că există un anumit set de reguli care dictează minții umane cum să creeze muzică. Acest studiu nu poate fi confirmat însă până nu se testează un număr mai mare de culturi, potrivit lui Mehr.
Funcția socială influențează mai tare muzica decât cultura locală
Inițial, profesorul de antropologie Luke Glowacki de la Universitatea de Stat din Pennsylvania și co-autor al acestui studiu a crezut că muzica este influențată în mare parte de cultura locală. Acest studiu însă l-a făcut să conștientizeze ceva complet nou, și anume că funcția socială influențează mai tare muzica decât cultura din care se naște. ”Melodiile de dans sună într-un anumit fel în lume pentru că au o anumită funcție specifică. Cântecele de leagăn din toată lumea sună într-un anumit mod pentru că au o funcție specifică. Dacă muzica ar fi modelată în întregime de cultură și nu de psihologia umană nu te-ai aștepta ca aceste similitudini să apară în culturi extrem de diverse”, a adăugat Glowacki.
Sute de înregistrări din colecții private și biblioteci au fost analizate pentru acest studiu care încă nu este finalizat. Cine știe ce informații despre modul cum percepem muzica va mai scoate la iveală…