EXPRESIA SĂPTĂMÂNII. Expresiile românești par foarte ciudate pentru străini, dar și pentru cei mici, de cele mai multe ori. De foarte multe ori v-ați auzit părinții sau bunicii spunând expresii ciudate și poate nu ați știut atunci la ce se refereau ei. Echipa ȘTIRI PENTRU COPII va prezenta săptămânal câte una dintre expresiile românești care ne lasă „cu gura căscată” sau stârnesc hohote de râs. De asemenea noi vom și explica aceste expresii pentru a ști de unde provin și care este înțelesul lor.
Expresia din această săptămână este „a spăla putina”. Cei mici au auzit această expresie cel puțin o dată, dar ce înseamnă ea?
Înainte să începem să explicăm expresia haideți să aflăm ce este o „putină”.
Ce este o putină
Putina este un butoi de forma unui trunchi de con în care se pun murături sau se păstrează brânzeturile. Acest vas este din lemn. Cei mai mulți dintre noi cunosc acest cuvânt doar din expresia „a spăla putina” și probabil nici nu s-au gândit că putina este un butoi.
A spăla putina
După ce am aflat ce este o putină, haideți să aflăm ce înseamnă expresia în care este folosit cuvântul. Se pare că expresia „a spăla putina” nu face referire la a spăla un butoi. Din contră, aceasta înseamnă a pleca sau a fugi. Mai exact, a părăsi un loc fără să fii observat. Aceste expresii nu au nicio legătură. Atunci de ce se folosește acest sens?
Etnologul Nicoară Mihali a explicat și el ce înseamnă putina. „Putina este un vas special al familiei, în care se păstrează brânza peste iarnă. Înainte de a se folosi, vasul se spală cu leșie, în care trebuie să se aducă nouă pietre albe găsite pe malul râului. Se pun în putină și se spală cu leșie. Atunci este considerată curată și pregătită pentru a pune brânza. Dacă putina este spălată bine, brânza nu va împrumuta miros străin” a declarat etnologul pentru Adevărul. Am putea concluziona că, atunci când situația începe să…. aibă miros urât, adică să devina periculoasă, trebuie să plecăm.
Totuși nu e sigur că expresia are legătură cu sensul de bază. De aceea, se crede că expresia a fost auzită și transmisă greșit în timp. O explicație ar fi că la baza expresiei stă cuvântul „putină”, care este foarte asemănător cu „putin” care în limba rusă înseamnă „drum”. Acum pare puțin mai plauzibil.
Voi ați auzit această expresie? Ați știut ce înseamnă?