Ziua de astăzi este despre ei. Despre cei care, indiferent de ora din zi sau din noapte, sunt prezenți la datorie. Cei în care oamenii își pun toată speranța în momentul în care văd că locuința lor este cuprinsă de flăcări sau inundații. Astăzi îi sărbătorim pe ei, pe pompieri. Din 1999, ziua de 4 mai este cunoscută ca fiind Ziua Internațională a Pompierilor. ȘTIRI PENTRU COPII vă prezintă întreaga poveste și semnificația acestei zile.
Din păcate, ideea de a stabili o zi dedicată pompierilor a plecat de la un eveniment nefericit. În 2 decembrie 1998, orașul Linton din Australia a fost cuprins de un incendiu. Pentru că flăcările erau foarte mari și nu făceau față, pompierii au cerut întăriri. Nici vremea nu a ținut cu ei. La un moment dat, vântul și-a schimbat brusc direcția, iar focul a cuprins mașina de intervenție a unui echipaj de pompieri. În acea zi, la acea intervenție, cinci pompieri și-au pierdut viața.
Moartea lui Garry Vredeveldt, Chris Evans, Stuart Davidson, Jason Thomas şi Matthew Armstrong au determinat-o pe Julie-Jane Edmondson, locotenentul pompierilor din zonă, să facă demersuri pentru Ziua Internațională a Pompierilor. Timp de săptămâni întregi a purtat discuții atât la nivel național, cât și internațional în vederea stabilirii unei date și a unui simbol pentru această zi.
De ce 4 mai?
Ziua de 4 mai nu a fost aleasă întâmplător. În aceeași dată este sărbătorit și Sfântul Florian, ocrotitorul pompierilor. El a fost primul comandant al unui echipaj de pompieri din Imperiul Roman. Ziua Internațională a Pompierilor este simbolizată printr-o panglică care are culorile roșu și albastru. Ele semnifică elementele reprezentative ale pompierilor. Roșu reprezintă focul, iar albastru apa. De asemenea, aceste culori sunt recunoscute la nivel internațional ca simboluri ale serviciilor de urgență.
Pentru a le aduce un omagiu celor căzuți la datorie, în fiecare an, cu ocazia acestei zile, sirenele din unitățile de pompieri și de pe mașinile de intervenție sunt lăsate să sune pentru 30 de secunde. Apoi, se ține un moment de reculegere timp de un minut.
Salvatori pentru orice suflet
Nu numai pentru oameni pompierii sunt niște salvatori. Și animalele sunt suflete salvate adesea de ei. „Este datoria noastră să salvăm și vieți omenești, și animale. Am ajuns să facem lucrul acesta și din instinct. De multe ori când ne întâlnim pe stradă cu astfel de situații intervenim fără să ne dăm seama că nu suntem de serviciu. Cineva trebuie să le salveze și pe ele”, a declarat pompierul Alexandru Lungu pentru Digi24, în urma unei intervenții în care a salvat o pisică.