NEȘTIUTELE. Româncele care au schimbat lumea. Florica Sas – dintr-un harem, exploratoare celebră
Sunt aproape necunoscute de cei mai mulți dintre români. În general, despre faptele mărețe ale femeilor știm mai puține. O româncă a inventat elixirul tinereții, alta a inspirat personajul Moneypenny din seria Bond. Știați asta? Că am avut o femeie super-spion în cel de-al Doilea Război Mondial? Sau că prima femeie neurochirurg din lume, ori prima femeie arhitect au fost românce. Lista e lungă, lungă. Noi ne-am propus să le aducem aproape de voi pe aceste femei minunate care fac parte din trecutul nostru și care au schimbat lumea dar, din păcate, nu și-au găsit (încă) loc în cărțile de istorie. Astăzi vom vorbi despre Florica Sas – dintr-un harem, exploratoare celebră.
Eroina din articolul de astăzi are o povestea absolut tulburătoare. Dar, finalul este unul fericit. Dintr-o sclavă în Imperiul Otoman, Florica a ajuns Lady Beker, în cercurile înalte ale societății britanice.
Orfană la șapte ani, răpită și trimisă în harem
Florica Maria Sas s-a născut pe 6 august 1841 în Aiud care, la acel moment, se afla sub ocupația Imperiului Austriac. La doar șapte ani aceasta a rămas orfană de ambii părinți, morți în timpul revoluției din 1848.
În acest context copila a fost răpită de soldații otomani și crescută într-un harem, ca mai târziu să poată fi vândută ca sclavă. Din acest moment părea că nu mai există nicio șansă la o viață normală pentru ea.
Când a împlinit vârsta de 18 ani, Florica a fost scoasă la vânzare de către stăpânul haremului. Imaginați-vă că asta se întâmpla foarte aproape de România, pe malul Dunării.
Tânăra a fost tranzacționată la piața de robi din Vidin (Bulgaria). Nici nu se gândea că ziua respectivă avea să îi schimbe complet viața. Întâmplarea face ca britanicul Samuel White Baker, inginer de căi ferate și explorator, să se afle în acea zi în piața din Vidin. Bărbatul pur și simplu a rămas vrăjit de frumusețea Floricăi. S-a înscris la licitația prin care aceasta urma să fie vândută. Inițial, britanicul nu a reușit să o cumpere dar nu s-a dat bătut și a furat-o, oferindu-i, apoi, libertatea.
Florica și Samuel, dragoste la prima vedere
Nimic nu a mai reușit să îi despartă pe cei doi, dragostea la prima vedere transformându-se în una de lungă durată. După ce au fugit de otomani, cei doi au ajuns în Dobrogea, unde Samuel s-a angajat la o companie britanică ce efectua lucrările de construcție ale căii ferate Constanța – Cernavodă.
La doi ani după ce s-au cunoscut, Florica și Samuel au început prima lor aventură. Aceasta a dus la cea mai mare descoperire din epocă și i-a făcut celebri. Cei doi au pornit să descopere izvorul fluviului Nil, iar pe parcurs au descoperit Lacul Albert. Prin această descoperire, cei doi au devenit faimoși în Marea Britanie. Samuel a primit rang nobiliar, devenind Sir.
Este de menționat faptul că Florica vorbea șapte limbi diferite: română, maghiară, germană și turcă, deprinse în harem, iar alături de Samuel a mai învățat engleza, araba și kiswahili (o limbă africană).
Căsătoria și războiul împotriva comerțului cu sclavi
În anul 1865, cei doi îndrăgostiți au decis să își unească destinele în mod oficial. Prin această căsătorie, Florica, ce fusese cândva foarte aproape să ajungă sclava unui pașă, a devenit Lady Florence Baker. La 4 ani după căsătorie, în 1869, cei doi au primit o invitație din partea Heidvului turco-egiptean în zona Nilului.
Ajungând la Cairo, Lady Florence și Sir Samuel au pornit un război de lungă durată împotriva comerțului cu sclavi africani practicat încă de către Imperiul Otoman. Cei doi aveau a dispoziție o mică armată formată din 1.700 de soldați.
Datorită inteligenței și cunoștințelor despre mentalitatea otomană pe care le avea românca, cei doi au obținut rezultate impresionante. Sir Samuel a devenit chiar și guvernator peste un teritoriu din Uganda și din Sudan.
Finalul vieții și lumea aristocrată britanică
În anul 1874, soții Baker au revenit în Anglia și s-au stabilit într-un conac din Devon. Sir Samuel a reușit să o introducă pe Lady Florence în lumea aristrocrației britanice.
În ciuda trecutului controversat, românca a câștigat respectul britanicilor și, alături de sir Samuel, au făcut parte pentru mult timp din cercurile nobiliare. Singura persoană care a refuzat să o accepte pe româncă a fost Regina Victoria. Lady Florence Baker s-a stins din viață în anul 1916 după o viață onorabilă alături de soțul ei.