CAMPANIA ȘTIRI POZITIVE. A înflorit bujorul de stepă la rezervația de la Zau de Câmpie
Campania știri pozitive. Bujorul de stepă a început să înflorească la Rezervația botanică de la Zau de Câmpie din județul Mureș. ȘTIRI PENTRU COPII vă relatează care este povestea rezervației și a florii nemaiîntâlnite în Europa.
Rezervația botanică funcționează neîntrerupt deja din anul 1932, trecând chiar prin al Doilea Război Mondial. Pandemia a făcut însă ca rezervația să fie închisă publicului pentru prima dată în istoria ei. Acest lucru este foarte trist, mai ales pentru iubitorii de flori. Pentru prima dată, bujorii de stepă vor putea fi văzuți doar pe internet.
Ciprian Cenan, custodele rezervației a declarat însă că această perioadă de pauză face bine rezervației. “Anul trecut au fost câteva mii de vizitatori. După cum văd eu, se simte foarte mult, rezervaţia este în altă stare acum, decât atunci când era vizitată. Sunt multe plante noi, potecile arată foarte bine, cu iarba necălcată şi aşteptăm zilele următoare să vedem cum o să fie când înflorirea e maximă” a declarat pentru AGERPRES Ciprian Cenan.
Ciprian, care este de asemenea și fotograf profesionist, a promis însă iubitorilor de bujori că acest an nu o să treacă fără ca bujorii să fie văzuți. Pagina de Facebook a rezervației va avea rolul de a le arăta oamenilor din spațiul virtual minunatele flori.
Bujorul de stepă și legenda lui
Bujorul de stepă de la Zau de Câmpie înflorește în mod normal în perioada aprilie-mai, dar dacă condițiile sunt optime, poate înflori până în iunie. Aceștia rămân doar șapte zile înfloriți și au o înălțime de maxim 30 de centimetri. Culoarea lor roșie aprinsă este însă cea care le oferă farmecul unic. Este, totuși, o floare foarte firavă, motiv pentru care a și dispărut din restul Europei. Un bujor poate să moară la doar cinci minute după ce a fost rupt.
Ce este și mai interesant este faptul că bujorul de stepă stă la baza unei legende. Legenda este despre o dragoste foarte puternică între o fată de pădurar și un prinț. Finalul nu este însă unul fericit. Se spune despre bujor că a luat naștere din lacrimile fetei care au căzut pe pământ după ce tânărul prinț și-a pierdut viața.