EXPRESIA SĂPTĂMÂNII. Expresiile românești par foarte ciudate pentru străini, dar și pentru cei mici, de cele mai multe ori. De foarte multe ori v-ați auzit părinții sau bunicii spunând expresii ciudate și poate nu ați știut atunci la ce se refereau ei. Echipa ȘTIRI PENTRU COPII va prezenta săptămânal câte una dintre expresiile românești care ne lasă „cu gura căscată” sau stârnesc hohote de râs. De asemenea noi vom și explica aceste expresii pentru a ști de unde provin și care este înțelesul lor.
Expresia din această săptămână este „a da apă la moară”. Cei mici au auzit această expresie cel puțin o dată, dar ce înseamnă ea?
V-am obișnuit cu explicațiile expresiilor. Și noi ne-am obișnuit cu ele. Pentru astăzi am ales expresia „a da apă la moară”. Sunteți curioși ce înseamnă și de unde vine această expresie? Ei bine și noi! Haideți să aflăm împreună.
Ca de obicei, pentru a înțelege mai bine expresia am pregătit o povestioară.
„Eram la școală și doi colegi aveau o contradicție. Fiecare coleg avea un grup al lui care îl susținea. La un moment dat, doamna învățătoare a intrat în clasă și le-a spus colegilor care îi susțineau pe cei doi colegi : nu le mai dați apă la moară!”
Ce a vrut să spună învățătoarea? Ei bine aceasta a spus cu alte cuvinte că nu este bine să îi provocăm pe cei doi colegi și să-i incurajăm în ceva rău.
Un etnograf a explicat expresia. Se pare că expresia „a da apă la moară” este folosită atunci când cineva stârnește sau provoacă o altă persoană. Etnograful Janeta Ciocan a explicat pentru Impact care este legătura dintre această expresie și originea sa.
„Moara nu este construită chiar lângă râu. Pentru ca moara să funcţioneze, un fir de apă este deviat din râu şi direcţionat către roata morii. Acel pârâu are un opritor, de unde apa care merge spre roata morii poate fi oprită. Atunci, a da apă la moară se referă la a ridica acel opritor şi roata începe să se mişte”, a spus Janeta Ciocan.
Dicționar
Etnografie: știință care clasifică popoarele lumii, urmărește evoluția culturilor materiale și spirituale, moravurile și particularitățile felului lor de viață, legăturile cultural – istorice reciproce;