Jocuri de pe vremea bunicilor, din nou la modă în 2020
Jocuri de pe vremea bunicilor aduse la viaţă de copii în anul 2020 este ideea unor spanioli care au hotărât să înveţe mai multe despre cei bătrâni. Cum se distrau bătrânii în copilărie? Aflaţi în cele ce urmează de ce materiale aveţi nevoie pentru a vă juca şi voi ca pe vremuri.
O călătorie în timp şi spaţiu prin joacă ajută copiii să înveţe mai multe. Bătrânii noştri nu aveau prea multe în copilărie şi se jucau cu tot ce găseau. Informarea şi practicarea vechilor jocuri este un omagiu pe care copiii spanioli au hotărât să îl aducă tuturor bătrânilor prezenţi în mintea oamenilor în aceste zile. Un specialist în jocuri tradiţionale explică toate avantajele şi cum se pot recupera. Oriol Ripoll crede că principalul avantaj al acestor jocuri este că ”folosește materiale pe care le găsești ușor în jur, acele materiale care reflectă viața cotidiană”
Capacele sunt o jucărie minunată
Capacele sticlelor de suc erau cea mai tare jucărie. Cum? Totul a început pe la mijlocul secolului XX când au apărut capacele. Concomitent au devenit populare şi cursele de mașini. Aşa a apărut cursa de capace. Pentru joc este necesar să desenezi un cerc pe hârtie sau din bandă adezivă direct pe podea şi să ai câte un capac umplut cu plastelină (pentru a-l face mai greu de mişcat) pentru fiecare jucător. Toţi jucătorii trebuie să înainteze capacul fără să depășească linia până la finish. Câştigă primul jucător care ajunge cu capacul la finish. Recent, pe Instagram jocul a devenit extrem de popular jocul printre copii.
Un alt joc estrem de popular era cu pietre. Copiii se întreceau în aruncarea lor cât mai departe dintr-un punct fix. Bunicii aveau păpuşi realizate din porumb proaspăt, iar banii de jucărie erau frunzele.
Jocurile cu fructe
Cine a încercat să se joace cu nuci, migdale, castane sau prune? Jocul presupune să pui trei fructe una lângă cealaltă şi o a patra deasupra. Scopul jocului este să arunci de la o distanţă prestabilită cu un fruct cu scopul de a lovi fructul aflat deasupra şi fără a le atinge pe celelalte.
Jocurile de cuvinte au luat o formă cât se poate de modernă astăzi având cartonaşe, jetoane, etc. Bunicii se jucau fazan sau spuneau ghicitori şi zicători. Un joc extrem de interesant presupune împărţirea în două echipe. O echipă alege un cuvânt compus pe care îl mimează în faţa echipei adverse, care trebuie să ghicească.
Cartonaşe, desene şi semne
Un alt joc este jocul de cartonaşe lucrate manual. Fiecare jucător primeşte un număr de cărţi pe care trebuie să le facă pereche. După fiecare potrivire le elimină din joc. Apoi, îi fură un cartonaş vecinului din stânga. Cine rămâne la final cu un minim un cartonaş fără pereche în mână pierde şi trebuie să amestece toate cartonaşele. Jocul se numeşte Mona.
Pentru cadrele didactice o idee minunată este jocul Morra. Acesta este un joc de origine romană. Presupune ca doi jucători să ascundă pumnul la spate, iar cu mâna cealaltă să arate un număr de degete. Apoi toţi trebuie să spună simultan cât este suma degetelor. De fiecare dată când ghiceşte cineva se pune un punct până se ajunge la un scor prestabilit. Astăzi nu este necesar să se afle toţi în aceeași cameră, dat fiind faptul că mijloacele de comunicare ne permit să ne vedem virtual. Spaniolii au făcut furori pe un grup de facebook cu acest joc.
Vă puteţi juca orice şi să urmaţi exemplul celor din Spania. Practic, vă puteţi juca orice acasă. ŞTIRI PENTRU COPII te ţine la curent cu ultimele noutăţi. Te invităm să citeşti aici un articol despre ce activităţi puteţi face acasă în această perioadă. Noi vă aducem cele mai bune idei de activităţi. Care este jocul vostru favorit? Vă încurajăm să vă întrebaţi părinţii şi bunicii şi să ne scrieți ce descoperiri aţi făcut.