Cum fiecare din noi are o zi a lui, așa are și planeta noastră. Astăzi, 22 aprilie, este Ziua Pământului, fiind a 50-a aniversare a lui. Pământul a fost sărbătorit pentru prima dată în anul 1970. Dar, oficial, data de 22 aprilie a fost declarată de către Organizația Națiunilor Unite (ONU) ca fiind Ziua Pământului în anul 2009. ȘTIRI PENTRU COPII vă povestește mai multe despre această zi.
În fiecare an, de Ziua Pământului, accentul este pus pe un anumit aspect legat de protecția mediului. În 2019 spre exemplu, tema Zilei Pământului a fost „Protejați-ne speciile” (Protect our Species). S-a atras atenția asupra animalelor pe cale de dispariție. În acest an, Earth Day Network au stabilit ca tema pentru Ziua Pământului să fie „Acțiuni climatice” (Climate action).
Scurt istoric al Zilei Pământului
După cum spuneam, Ziua Pământului a fost sărbătorită pentru prima dată în 1970. Contrar însă așteptărilor, nu a fost o zi plină de veselie și zâmbete. Din contră. A fost una cu proteste anti-poluare.
Totul a plecat de la omul politic Gaylord Nelson care le-a atras atenția colegilor lui cu privire la poluarea mediului. Ziua Pământului a fost organizată pentru prima dată de către avocatul Denis Hayes, la momentul respectiv proaspăt absolvent. Atunci, 20 de milioane de americani au fost vocea Pământului ieșind în stradă pentru a-și striga nemulțumirile. Protestele au avut, din fericire, un efect pozitiv și s-au adoptat legi privind protecția mediului.
În 1990, Ziua Pământului a fost sărbătorită de un număr mult mai mare de oameni. Problemele mediului s-au auzit din gura a 200 de milioane de persoane, din 141 de țări.
În anul 2000, având la dispoziție internetul, comunicarea a devenit mult mai ușoară. Astfel, Ziua Pământului a fost sărbătorită de mai multe sute de milioane de oameni, din 184 de țări. Zece ani mai târziu, în 2010, planeta noastră a fost celebrată de peste un miliard de oameni din 193 de țări.