Copiii – victime colaterale ale coronavirusului. Trecem printr-o perioadă de criză. În plină pandemie, cei mici sunt foarte afectați. Directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore ne atenționează să nu lăsăm copiii să devină victimele colaterale ale acestei pandemii. Aflați de la ȘTIRI PENTRU COPII despre ce este vorba.
În această perioadă trecem prin situații dificile. Copiii rămân neajutorați în această luptă și din păcate repercursiunile vor fi pe termen lung.
„99% dintre copiii lumii trăiesc cu o formă de restricții de mișcare legate de pandemie. 60% dintre ei locuiesc în țări cu blocaje complete sau parțiale”, a declarat Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF.
Mai jos veți regăsi câteva dintre cele mai importante aspecte pe care Henrietta Fore le-a abordat în declarația sa.
„Știm că, în orice criză, tinerii și cei mai vulnerabili suferă în mod disproporționat. Această pandemie nu este diferită. Este responsabilitatea noastră să prevenim suferința, să salvăm vieți și să protejăm sănătatea fiecărui copil (…) În această săptămână, UNICEF lansează agenda noastră globală de acțiuni pentru protejarea copiilor cei mai vulnerabili de vătămare. Ordinea de zi are șase piloni:
Fără acțiuni urgente, această criză de sănătate riscă să devină o criză a drepturilor copilului. Doar lucrând împreună, putem păstra milioane de fete și băieți sănătoși, în siguranță și de învățare”, se arată în declarația directoarei.
„COVID-19 are potențialul să copleșească sistemele de sănătate fragile din țările cu venituri mici și medii și să submineze multe dintre câștigurile obținute în supraviețuirea copilului, sănătate, nutriție și dezvoltare în ultimele câteva decenii. Dar prea multe sisteme naționale de sănătate se luptau deja. Înainte de criza COVID-19, 32% dintre copiii din întreaga lume cu simptome de pneumonie nu au fost duși la un furnizor de sănătate. Ce se va întâmpla când COVID-19 intră în vigoare? Deja vedem perturbări în serviciile de imunizare, amenințând focare de boli pentru care există deja un vaccin, cum ar fi poliomielita, rujeola și holera. Mulți nou-născuți, copii, tineri și mame însărcinate ar putea fi pierdute din cauza cauzelor care nu sunt legate de coronavirus, dacă sistemele naționale de asistență medicală, aflate deja sub tensiune mare, ar fi complet copleșite.”
„Mulțiprogramele de nutriție sunt perturbate sau suspendate, la fel ca programele comunitare pentru depistarea precoce și tratamentul copiilor subnutriți. Trebuie să acționăm acum pentru a păstra și consolida sistemele de sănătate și alimente din fiecare țară din lume.”
„De asemenea, protejarea noastră și a celorlalți prin spălarea mâinilor și a practicilor de igienă adecvate nu a fost niciodată mai importantă. Dar pentru mulți copii, instalațiile de bază, apă, igienizare și igienă rămân la îndemână. La nivel global, 40% din populație, 3 miliarde de persoane, încă nu au o instalație de bază de spălare a mâinilor, cu săpun și apă disponibile acasă – și aceasta este aproape de trei sferturi din populația țărilor cel mai puțin dezvoltate. Să ne asigurăm că fiecare gospodărie, școală și unitate de îngrijire medicală are mijloacele pentru un mediu igienic și sănătos.
„În educație, o întreagă generație de copii și-a văzut educația întreruptă. Închiderea școlilor la nivel național a perturbat educația a peste 1,57 miliarde de elevi – 91% – la nivel mondial. Știm, din închiderile anterioare, că școlarii, și în special fetele, care nu sunt în școală pentru perioade îndelungate de timp, sunt mult mai puțin susceptibili să se întoarcă la deschiderea sălilor de clasă. Închiderea școlilor elimină, de asemenea, accesul la programe de nutriție bazate pe școli, determinând creșterea ratei de malnutriție în sus. O întreagă generație de studenți ar putea suferi pagube învățării și potențialului lor. Reducerea angajamentelor noastre față de educație și investițiile noastre în aceasta nu a fost niciodată mai urgentă.”
„Impactul socio-economic al COVID-19 va fi cel mai greu simțit de copiii cei mai vulnerabili din lume. Mulți trăiesc deja în sărăcie, iar consecințele măsurilor de răspuns COVID-19 riscă să le plonjeze mai departe în greutăți. Pe măsură ce milioane de părinți se luptă pentru a-și menține traiul și veniturile, guvernele trebuie să-și extindă măsurile de protecție socială – asigurarea plaselor de securitate socială și a transferurilor de numerar, protejarea locurilor de muncă, lucrul cu angajatorii pentru a sprijini părinții care lucrează și prioritizarea politicilor care leagă familiile la sănătatea de salvare a vieții îngrijire, nutriție și educație.”
„Din urgențele anterioare de sănătate știm că copiii au un risc crescut de exploatare , violență și abuz când școlile sunt închise, serviciile sociale sunt întrerupte și mișcarea este restricționată. (…) În majoritatea țărilor, mai mult de 2 din 3 copii sunt supuși disciplinei violente de către îngrijitori. Ce se întâmplă atunci când acei copii nu pot pleca de acasă, nu pot fi părinți de la profesori, prieteni sau servicii de protecție? Și cum milioane de copii apelează la tehnologia digitală pentru o cale către lumea exterioară, cum îi protejăm pe internet de riscurile și consecințele potențiale dăunătoare?
O mișcare socială de combatere a violenței și a abuzurilor asupra copiilor, reflectând mișcarea de a stârni violența trăită de femei, este esențial. Cu cât va începe mai devreme, cu atât lumea noastră va fi mai bună.”
„Copiii care trăiesc deja prin crize umanitare nu trebuie, de asemenea, să fie uitați în timpul răspunsului COVID-19. 2020 a fost deja stabilit să fie un an cu mai mulți oameni decât până acum, care au nevoie de asistență umanitară. Iar vulnerabilitățile copiilor din țările afectate de criză vor persista și probabil vor fi agravate în continuare de consecințele acestei pandemii, expunându-le la o dublă amenințare . Secretarul general a lansat un plan global de răspuns umanitar pentru COVID-19. Depinde de comunitatea globală să se adune în sprijinul celor mai vulnerabili copii – cei smulși din familiile și casele lor – să își protejeze drepturile și să îi protejeze de răspândirea virusului.”
În final, Henrietta Fora a încheiat: „În timp ce în prezent ne concentrăm în această perioadă de închidere asupra preocupării imediate de a ne menține sănătos și pe cei dragi, trebuie să ne amintim și de milioanele de copii care riscă să devină victimele uitate ale acestei pandemii. Cum arată lumea lor mâine și cum arată în viitor viitorul lor, este și astăzi responsabilitatea noastră.”
Dicționar
Abuz: încălcare a ilegalității;
Criză: moment critic;
Colateral: secundar;
Sursa UNICEF
Sursa foto Pixabay / enriquelopezgarre