NEȘTIUTELE. Româncele care au schimbat lumea. Ștefania Mărăcineanu, femeia care a declanșat prima ploaie artificială
Sunt aproape necunoscute de cei mai mulți dintre români. În general, despre faptele mărețe ale femeilor știm mai puține. O româncă a inventat elixirul tinereții, alta a inspirat personajul Moneypenny din seria Bond. Știați asta? Că am avut o femeie super-spion în cel de-al Doilea Război Mondial? Sau că prima femeie neurochirurg din lume, ori prima femeie arhitect au fost românce. Lista e lungă, lungă. Noi ne-am propus să le aducem aproape de voi pe aceste femei minunate care fac parte din trecutul nostru și care au schimbat lumea dar, din păcate, nu și-au găsit (încă) loc în cărțile de istorie. Astăzi vom vorbi despre Ștefania Mărăcineanu, savanta de origine română care și-a dedicat toată viața studiind radioactivitatea și care a reușit să creeze prima ploaie artificială din lume.
Vă dați seama cum ar fi să putem controla vremea? Să putem să pornim o ploaie atunci când vrem și să transformăm orice zi mohorâtă într-una perfectă de ieșit în parc? Ștefania Mărăcineanu a studiat o mare parte din viața sa acest fenomen, reușind chiar să pornească prima ploaie artificială.
Începutul vieții și primele studii
Ștefania Mărăcineanu s-a născut la București în 18 iunie 1882. Se crede despre ea că a avut o copilărie foarte nefericită. Ea personal nu a vrut să discute niciodată foarte multe despre copilăria sa. Se crede însă că a provenit dintr-o familie înstărită, având în vedere că a avut privilegiul de a merge la școală și de a urma studii superioare.
Ștefania a studiat la Liceul “Elena Doamna” din București iar mai apoi a absolvit Facultatea de Științe Fizico-Chimice. După absolvirea facultății a activat pentru o perioadă ca profesoară la Școala Centrală din București, o școală publică de fete.
Plecarea la Paris
Primind o bursă din partea Ministerului de Științe din România, în 1922, Ștefania Mărăcineanu a plecat la Paris. Acolo, la Institutul Radiului din Paris, a urmat cursurile de radioactivitate ținute de Marie Curie. Alături de Marie Curie a descoperit cum se produce radioactivitatea artificială, studiu pe care și-a bazat și teza de doctorat pe care a susținut-o la Sorbona, în 1924.
După doctorat, Ștefania Mărăcineanu a rămas în Franța până în 1930, continuându-și cercetările. Ea a studiat legătura dintre radioactivitate și ploi, iar mai târziu relația dintre cutremure și precipitații.
Reîntoarcerea în România
În anul 1930, Ștefania Mărăcineanu s-a întors în România. Aici și-a continuat cercetările, deși a primit numeroase oferte din străinătate. De asemenea, după reîntoarcere, a întemeiat primul laborator de radioactivitate din țară, la Politehnica București.
În România și-a continuat studiile despre fenomenele meteorologice, reușind chiar să descopere un procedeu de declanșare artificială a ploii, cu ajutorul unor săruri radioactive. Astfel, în anul 1931, a provocat prima ploaie artificială din lume, în Bărăgan. Faptul că există un astfel de procedeu pare scos din filmele science-fiction. Mai târziu, Ștefania și-a continuat cercetările, sprijinită de guvernul francez, în Algeria. Acolo a descoperit că în timpul cutremurelor, nivelul de radioactivitate în jurul epicentrului, adică în zona unde cutremurul se resimte cel mai tare, crește.
Finalul vieții
Începând cu anul 1937, Ștefania a devenit membru corespondent al Academiei de Științe din România. Studiile ei au fost recunoscute în toată lumea iar valoarea ei ca om de știință nu a putut fi pusă la îndoială. Din păcate, deși pe plan academic și profesional știm multe despre ea, Ștefania nu a avut o viață personală publică. Aceasta s-a îmbolnăvit de cancer, din cauza unei iradieri, și s-a stins din viață la data de 15 august 1944, la vârsta de 62 de ani