CAMPANIA ȘTIRI POZITIVE. Zece tone de deșeuri colectate de pe Muntele Everest și reciclate
Muntele Everest este considerat una dintre cele mai mari gropi de gunoi de pe planetă, din cauza turismului montan. ȘTIRI PENTRU COPII vă relatează cum au fost refolosite cele zece tone de deșeuri colectate.
Pentru că guvernul nepalez a primit un număr mare de plângeri din cauza cantității uriașe de deșeuri existente pe Muntele Everest, a fost organizată o strângere de reziduuri care a durat nu mai puțin de șase săptămâni. După colectarea a zece tone de deșeuri de pe munte, acestea au fost trimise la centrele de reciclare din Kathmandu.
Principalele surse de poluare au fost materialele din aluminiu, sticlă, plastic și fier. Acestea au fost sortate și reciclate în diferite moduri. Fierul a fost trimis către firme care produc undițe de pescuit, aluminiul a fost folosit pentru a crea tacâmuri, iar sticlele găsite au fost transformate în diferite accesorii. O mare parte din produsele reciclate sunt folosite acum în hoteluri, restaurante și case din jurul capitalei. Mulți turiști poate nici nu conștientizează că paharele și tacâmurile pe care le folosesc sunt produse din deșeuri reciclate.
Alte măsuri luate pentru a preveni poluarea Muntelui Everest
Aanchal Malla, de la Hotel Yak & Yeti din Kathmandu, a declarat pentru positivenewsus că această acțiune s-a potrivit perfect cu încercarea lor de a opta pentru bunuri create din materiale reciclabile. “Nu este bine doar pentru noi și pentru mediu. Este mai presus de asta. Această acțiune îi incurajează pe toți să devină mai responsabili, să recicleze mai mult și să transforme planeta într-un loc mai bun.”
În Syangboche, unul dintre cele mai traversate orașe de către turiștii montani, la o altitudine de 3.800 m, a fost deschisă o nouă facilitate numită Sagarmatha Next. Aceasta are rolul de a colecta și a procesa rezidurile lăsate de turiști. Mulți artiști au semnat deja contracte de parteneriat pentru a putea crea noi produse din materialele colectate.
O altă modalitate de a combate poluarea vine din partea organizației non-guvernamentale Sagarmatha Pollution Control Committee. Aceștia au decis să se folosească de cei aproximativ 50.000 de turiști și ghizi ce vizitează Muntele Everest anual. Vizitatorii au fost rugați să colecteze aproximativ un kilogram de deșeuri de persoană și să le transporte în Lukla, care este considerată poarta către zona montană, sau la centrele de reciclare din Kathmandu.