Perioada de izolare – activităţi în familie. De ce uneori e util să ne plictisim?
Perioada de izolare – activităţi în familie. Aveţi copii şi nu ştiţi ce să mai faceţi în perioada de izolare. Recent am văzut ce activităţi propune NASA şi UNICEF pentru toţi copiii izolaţi. ŞTIRI PENTRU COPII a discutat cu un psiholog român care a propus o serie de activităţi interesante de făcut acasă. Iată ce pot face copiii în funcție de vârstă şi interese.
Pentru a face lucruri extrem de interesant fără prea multe resurse. Pentru a vă distra împreună și pentru a învăța lucruri noi, orice obiect găsit în casă poate fi de mare ajutor. Copiii mai micuți pot transforma orice în jucărie, iar cei mari pot găsi și ei metode de relaxare. Este recomandat săptămânal să se stabilească anumite activități în familie.
Psihologul Flavia Daiana Grek a explicat că vârsta şi interesele copilului sunt cheia unor activităţi în familie de succes. ”Totul depinde de ceea ce a fost învățat copilul să facă, ce îi place, ce anume îi stârnește curiozitatea, cât timp au părinții la dispoziție să le acorde atenția necesară copiilor și, mai ales, să pregătească materialele, ce fac copiii în timp ce părinții muncesc de acasă, ce face tânărul după cursurile online, s.a.m.d. Fiecare știe propria situație, de aceea rămâne la latitudinea părintelui cum se va organiza și cât de bine își cunoaște copilul pentru ai pregătii activitățile potrivite”, a declarat Flavia Daiana Grek, psiholog clinician și logoped.
Preşcolari
Preșcolarii se pot juca o serie de jocuri de lucru manual, de exemplu cu plastilina. Pot picta și desena. O altă idee bună este folosirea hârtiei creponate pentru a face figurine din ea. Materialul textil pe care îl aruncam de obicei la gunoi se poate transforma în accesoriu sau hăinuțe de păpușă. Copilul poate învăța extrem de ușor să gătească împreună cu părinții. Este și recomandat să încerce, chiar dacă face mizerie.
Puteți citi povești într-un mod cât mai interesant, de exemplu făcând vocile personajelor sau umbre pe perete. După orice povestioară se pot face desene, jocuri de rol pe baza ei sau chiar cântece și dansuri. Același lucru este valabil pentru poezie. Putem folosi onomatopee (găină, tractor, elicopter, etc). O altă idee este puzzle de lemn cu animale, cifre, alfabet, culori, etc. Orice material, imagine sau obiect trebuie să fie cât se poate de real.
Elevi de ciclu primar şi gimnazial
Elevii până la 12 ani pot realiza tot felul de fişe de lucru şi jocuri pentru antrenarea minţii. Spre exemplu pot face fişe cu unirea punctelor, labirinturi, adunări, scăderi, învăţarea ceasului prin imagini, exersarea scrisului şi cititului, poveşti, etc. Multe site-uri oferă fişe şi jocuri pregătite de descărcare şi folosire. Orice activitate de lucru manual îl ajută pe copil să se dezvolte. Puteţi face felicitări de iepuraș, decoraţiuni, picturi sau chiar să vopsiţi ouă. Puzzle, jocuri de mimă, catan junior, activity junior şi multe altele sunt idei pentru toată familia.
Copiii peste 12 ani pot face integrame, rebusuri sau sudoku. Aceştia pot citi o serie de cărţi interesante, pot vedea multe filme în familie sau puteţi face împreună o serie de dezbateri pe diferite teme. O altă idee foarte bună este un joc în familie, de exemplu remi, Monopoly, sah, etc.
La orice vârstă puteţi face mâncare împreună. De asemenea, se poate discuta despre emoții. Orice copil care stă la casă ar trebui să facă puţină mişcare. Părinţii pot juca în curte tenis, fotbal, baschet sau orice alt joc împreună cu ei. O altă idee este să faceţi gimnastică afară împreună în aer liber.
Plictiseala este bună?
Este bine să ne plictisim acasă uneori? Răspunsul vine de la psihologii spanioli care spun că în momentele de plictiseală copiii devin mai creativi şi inventează lucruri. Aceştia sunt de părere că în timpul școlii copiii sunt absorbiți de multe activități, multă muncă obositoare pentru creierul lor și nu au timp să fie ei înșiși. ”Când sunt plictisiți ei caută noi provocări și își dezvoltă creativitate. Uneori este bine să îi lăsăm cu o sfoară într-o cameră, iar ei vor transforma sfoara în sabie, cometă sau chiar în vaccin pentru coronavirus”, spune Pilu Hernández Dopico, o educatoare din Spania pentru publicația elpais.com.
Puteţi face multe, însă depinde de familie, copil şi educaţie. Psihologul a propus doar câteva variante. Voi trebuie să căutaţi ”reţeta perfectă” pentru a vă petrece timpul în casă.
ȘTIRI PENTRU COPIIte ține la curent cu ultimele noutăți despre copii și părinți. Aici găsești cele mai interesant activități pentru perioada de carantină. Te invităm să citești aici un articol despre ce activități propune NASA și UNICEF România în această perioadă.
[foogallery id=”15217″]
Dicționar:
Preșcolari: copiii cu vârste mici care încă nu merg la școală
Onomatopee: cuvânt care, prin elementele lui sonore, imită sunetele din natură.