Ministerul Educației primește încă 576 milioane de lei! Aflați unde se duc banii
Guvernul României a făcut o rectificare bugetară în urma căreia bugetul pentru educație a fost suplimentat. Astfel, Ministerul Educației și Cercetării primește încă 576 de milioane de lei, conform unui comunicat de presă. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune cum sunt împărțiți acești bani și pe ce vor fi cheltuiți.
Termenul de rectificare înseamnă corectare. Mai exact, Guvernul României a corectat suma de bani alocată inițial pentru educație. Această sumă de 576 de milioane de lei este împărțită după cum urmează: 400 de milioane de lei pentru creșterea veniturilor proprii pentru instituțiile de învățământ, iar restul de 176 de milioane de lei reprezintă cheltuiala din sold pentru aceleași instituții.
Din suma totală de bani, 350 de milioane de lei vor reprezenta cheltuieli de capital. Mai exact cheltuieli de natura investiților. Ceilalți 226 de milioane de lei vor fi folosiți pentru a susține proiectele (fondurile europene și bugetul național).
Suplimentări și pentru alte ministere
Ministrul finanțelor, Florin Cîțu, a spus într-o conferință de presă că această rectificare este diferită față de oricare alta. Tot el a declarat a ținut să precizeze faptul că de această dată nu s-au tăiat fonduri de niciunde. „Ceea ce a avut în plus această rectificare și a fost diferit de orice altă rectificare de până acum este faptul că au fost suplimentate fondurile pentru Ministerul Transporturilor, care de cele mai multe ori în anii precedenți erau de fiecare dată tăiate la rectificare. Și la Ministerul Educației au fost suplimentate fondurile. Deci ministere care în trecut erau la fiecare rectificare văduvite de fonduri au primit fonduri astăzi, în acest moment, pe lângă Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii”, a spus Florin Cîțu într-o conferință de presă.
Unde se duc cei mai mulți bani?
Cei mai mulți bani merg la Ministerul Muncii și cel al Sănătății, conform următoarei declarații a lui Florin Cîțu: „La Ministerul Muncii şi Protecției Sociale se adaugă 8,1 miliarde lei și la Ministerul Sănătăţii aproximativ 3,8 miliarde de lei. Sunt cele două ministere care primesc sume la această rectificare bugetară. Aici sunt cei mai mulți bani și, de fapt, scopul acestei rectificări bugetare este de a pune bani la aceste ministere pentru a trece peste criza de sănătate, dar în același timp de a menține capacitatea de producție în economie funcțională”.